Новини от фармацевтичните компании01/08/2007

– Schering-Plough отбеляза значително нарастване на приходите (+52%) през първото тримесечие на годината, което се дължи основно на продажбите на холестерол-понижаващите Zetia (ezetimibe) и Vytorin (ezetimibe/simvastatin) – общите приходи от двата медикамента – $1.2 милиарда, компанията дели с Merck & Co, както и на антиревматичното лекарство Remicade (infliximab).

„Това е десетото поред тримесечие, в което фирмата отбелязва двуцифрено нарастване на продажбите, като най-оптимистичен е напредък при сърдечносъдовите медикаменти,” заяви Fred Hassan, главен изпълнителен директор.

Приходите от Remicade са се увеличили с 34% (до $373 милиона) поради нарастване на продажбите за всички одобрени индикации за приложение (ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, псориатричен артрит, плакатен псориазис, болест на Crohn и улцерозен колит).

Приходите от противоалергичните лекарства също са се увеличили, като с най-голям дял са Nasonex (mometasone furoate) (+24%, до $284 милиона); Claritin (loratadine) (+11%, до $112 милиона); Clarinex (desloratadine) (+28%, до $204 милиона).

Продажбите на Temodar (temozolomide) – за лечение на някои видове мозъчни тумори, достигнаха $196 милиона, в резултат на приложението му при новодиагностициран glioblastoma multiforme; на антибиотика Avelox (moxifloxaxin) – до $115 милиона (+43%); на Pegintron (peginterferon alfa-2b) – за лечение на хепатит С – до $217 милиона (+10%).

От медикаментите в начална фаза на разработване, най-перспективен е антиагрегантът TRA, който премина успешно фаза 2 клинични проучвания. От компанията планират до края на годината да проведат още две големи фаза 2 изследвания с него.

Schering-Plough подписа споразумение с Merck за разработването на комбинирана таблетна форма с фиксирани дози на ezetimibe (Zetia) и atorvastatin.

В началото на годината, компанията придоби Organon BioSciences (с приходи от $6.4 милиарда за миналата година), което й даде достъп до противозачатъчните средства Marvelon и Implanon. По този начин Schering-Plough се нарежда на трето място в света по продажби на противозачатъчни медикаменти, след Bayer и Johnson & Johnson.

– Sanofi Pasteur получи първия лиценз в САЩ за производство на ваксина срещу птичи грип. H5N1 ваксината е довела до имунен отговор при 45% от пациентите, които са получили най-високата доза при минимални странични ефекти. От компанията ще продължат да работят върху по-силен вариант на продукта.

Ваксината ще се прилага в случай, че H5N1 вирусът започне да се предава от човек на човек, което би довел до бързо разпространение на заболяването. Според FDA, по този начин ще се осигури ранна ограничена протекция за времето, необходимо да се произведе ваксина срещу съответния пандемичен щам. До сега в света са регистрирани почти 300 случаи на инфектиране на хора с H5N1, като повече от половината са завършили с фатален изход.

Правителството на САЩ е закупило 13 милиона дози от ваксината, които при необходимост да се приложат на 6.5 милиона засегнати. Складовите запаси могат да бъдат транспортирани по спешност до всеки един щат на страната в рамките на 12 часа.

Novartis отбеляза нарастване с 18% на нетните продажби за първото тримесечие на годината ($9.82 милиарда), като най-голям ръст на приходите имат антихипертензивните Diovan (valsartan) (+20%, до $1.15 милиарда) и Lotrel (benazepril/amlodipine) (+206%, до $353 милиона).

Компанията стартира успешно 2007 и с одобрението на Tekturna (aliskiren) в САЩ и Exforge (amlodipine/valsartan) в Европа, както и с продажбата на произвеждащата бебешки храни Gerber на Nestle за $5.5 милиарда.

Gleevec (imatinib) – за лечение на някои форми на хронична миелоидна левкемия и гастроинтестинални стромални тумори, достигна приходи за тримесечието от $674 милиона (+16%); Femara (letrozole) – за лечение на рак на гърдата – $208 милиона (+32%); антиепилептичният Trileptal (oxcarbazepine) – $197 милиона (+17%); Exjade (deferasirox) – хелатор на железни йони – $65 милиона.

Към края на годината от Novartis очакват намаление на ръста на приходите, поради загуба на патентната защита на Trileptal и на противогъбичния Lamisil (terbinafine).

В САЩ бе регистрирана нова индикация за приложение на Reclast (zoledronic acid) – при болест на Paget. Това е първият нов медикамент за лечение на заболяването за последните 10 години. Предимство на терапията с Reclast е еднократната интравенозна инфузия, за разлика от пероралното лечение с таблетни лекарствени форми за период от шест месеца.

„Zoledronic acid може да се превърне в нов стандарт за лечение на болестта на Paget, поради индуцираната продължителна (няколкогодишна) ремисия”, заяви д-р Frederick Singer, програмен директор в John Wayne Cancer Institute.

Според резултати от няколко проучвания, Reclast действа по-бързо, по-ефективно и осигурява по-продължителна ремисия в сравнение с Actonel (risedronate sodium), който е настоящият стандарт за лечение на заболяването.

Одобрението е базирано на резултати от две клинични проучвания, които сравняват еднократна доза Reclast с Actonel 30 mg за период от 60 дни. В групата с Reclast са се повлияли 96% от пациентите срещу 74% при приемалите Actonel. Сигнификантни ефекти от терапията с Reclast са наблюдавани още на втория месец.

Европейската комисия одобри Sebivo (telbivurdine) като еднократно дневно лечение на възрастни пациенти с хроничен хепатит В и данни за вирусна репликация. Положителното становище е базирано на резултати от проучването GLOBE – най-голямото изследване, което включва хепатит В е-антиген (HBeAg)-позитивни и HBeAg-негативни пациенти, при които да сравнение telbivudine и lamivudine.

Годишните продажби на медикамента могат да достигнат $400 милиона.

– Johnson & Johnson е с нетни приходи от $2.6 милиарда за първото тримесечие и нарастване на продажбите до $15 милиарда (+15%), което се дължи на придобитата през декември 2006 Pfizer Consumer Healthcare. Продажбите на медикаменти, предписвани с рецепта, са се увеличили с 10.6% ($6.2 милиарда), най-голям принос за което имат Topamax (topiramate), Levaquin (levofloxacin), Risperidal (risperidone), Risperidal Consta и Invega (paliperidone).

– Wyeth също отбеляза двуцифрено нарастване на приходите (+11%) за първото тримесечие, които достигнаха $4.5 милиарда, основно от продажбите на Prevnar – седемвалентна конюгирана ваксина – $617 милиона (+43%), и антиревматичния Enbrel (etanercept) – $445 милиона (+33%).

Намаление в продажбите отбелязват антидепресантът Effexor (venlafaxine) (-6%); гастроинтестиналният Protonix (pantoprazole) (-2%); хормонзаместителният Premarin (конюгиран естроген) (-9%).

Компанията приключи успешно клинични проучвания с няколко нови медикамента: Pristiq (desvenlafaxine succinate) – за лечение на вазомоторни симптоми и депресия; Viviant (bazedoxifene) – за лечение на остеопороза; Aprela (bazedoxifene/конюгиран естроген) – за лечение на остеопороза и вазомоторни симптоми.

– Merck & Co отбеляза 12% нарастване на продажбите, основно от силното представяне на противоалергичния Singulair (montelukast), антидиабетния медикамент Januvia (sitagliptin) и ваксината срещу рак на шийката на матката Gardasil.

Загубата на няколко патента на по-стари медикаменти бяха компенсирани от строга програма за икономии (съкращаване на персонал и закриване на производствени мощности). За първото тримесечие на годината, приходите са се увеличили със 7% ($5.77 милиона).

От фирмата все още се опитват да запазят нивото на приходите, след като оттеглянето на Vioxx (rofecoxib) от пазара през 2004 доведе до намалението им с $2.5 милиарда годишно. Към това трябва да се добавят и пропуснатите $800 милиона в резултат на конкуренцията от генерични аналози на Zocor (simvastatin).

Най-продаваният медикамент на Merck – Singulair, за лечение на хронична астма и алергичен ринит, отбелязва стабилни приходи – $1 милиард за първото тримесечие (+25%). FDA одобри приложението му за превенция на индуцираната от физическо натоварване бронхоконстрикция/астма при пациенти на възраст над 15 години. От компанията се надяват новата индикация за приложение да увеличи продажбите до $4.2 милиарда годишно.

Комбинираните продажби на Zetia (ezetimibe) и Vytorin (ezetimibe/simvastatin), разработвани в сътрудничество с Schering-Plough, са за $1.2 милиарда (+47%); ангиотензин рецепторните блокери Cozaar (losartan) и Hyzaar (losartan/hydrochlorothiazide) са с приходи от $798 милиона (+14%).

Общите продажби на ваксини на компанията достигнаха $903 милиона ($272 милиона за 2006), което се дължи основно на Gardasil и Rotateq, а тези на бисфосфоната Fosamax (alendronate) и Fosamax Plus D намаляха с 2% в сравнение с миналата година.

AstraZeneca отчете увеличение на печалбите за периода януари-март с 13% (до $6.97 милиарда), като с най-големи приходи са холестрол понижаващият Crestor (rosuvastatin) (+59%, до $628 милиона); Nexium (esomeprazole) (+8%, до $1.31 милиарда); Seroquel (quetiapine) (+13%, до $923 милиона); Arimidex (anastrozole) (+15%, до $401 милиона); комбинираният антиастматичен медикамент Symbicort (budenoside/formoterol) (+19%, до $354 милиона).

Намаление, поради конкуренция от генерични варианти, отбеляза антихипертензивният Toprol XL/Seloken (metoprolol) (-7%, до $331 милиона).

Въпреки успешното начало на годината, компанията е изправена пред проблеми с част от разработваните нови продукти. AstraZeneca прекрати споразумението с американската AtheroGenics за изследването на AGI-1067, поради неуспешни резултати от фаза 3 клинични проучвания. През 2006 бяха спрени интравенозната лекарствена форма на AZD7009 – за лечение на предсърдно мъждене, и NXY-059 (Cerovive) – за терапия на инсулт. С недобро представяне са антитромботичният Exanta (ximelegatran) и антидиабетният Galida (tesaglitazar).

Като рискова определиха анализатори сделката по придобиването от AstraZeneca на американската биотехнологична компания MedImmune срещу $15.6 милиарда, но от фирмата се надяват това да запълни продуктовата им линия с нови технологични иновации, най-вече в сферата на малките молекули, биологични препарати и ваксини.

Ключови медикаменти на MedImmune са Synagis (palivizumab) – за лечение на дихателни инфекции причинени от респираторния синцитиален вирус и назалната противогрипна ваксина FluMist.

– Pfizer регистрира приходи от $12.47 милиарда за първото тримесечие на годината (+6.2%), но в близко бъдеще се очаква те да намалеят, поради конкуренцията от генерични аналози на антихипертензивния Norvasc (amlodipine) и антидепресанта Zoloft (sertrline). Значително под прогнозите са и продажбите на инхалаторния инсулин Exubera.

За поредна година най-продаван е холестерол-понижаващият Lipitor (atorvastatin) (+8%, до $3.36 милиарда), както и Viagra (sildenafil) – за лечение на еректилна дисфункция (+11%, до $434 милиарда); Lyrica (pregabalin) – за лечение на невропатна болка (+106%, до $395 милиона); Cox-2 инхибиторът Celebrex (celecoxib) (+22%, до $598 милиона).

От новите медикаменти на фирмата с най- големи приходи са Champix/Chantix (varenicline) – за отказване от тютюнопушене; противотуморния Sutent (sunitinib); комбинираният препарат Caduet (atorvastatin/amlodipine).

– Amgen започна успешно 2007 година с 15% нарастване на приходите (до $3.69 милиарда), което се дължи основно на продажбите на антианемичните Aranesp (darbapoetin alfa) (+14%, до $1.11 милиарда) и Epogen (epoetin alfa) ($625 милиона), както и на антиревматичния Enbrel (etanercept) (+11%, до $730 милиона). Neupogen (filgrastim) и Neulasta (pegfilgrastim) – за повишаване на броя на левкоцитите при болни на химиотерапия, са с общи продажби за $1.02 милиарда (+14%).

– Shire увеличи продажбите си с 28.5%, основно от психиатричните Adderall XR и Daytrana – и двата за лечение на синдрома на хиперактивност с нарушено внимание. Други успешни медикаменти на компанията са: Elaprase (idursulfase) – за лечение на синдром на Hunter; Fosrenol (lanthanum carbonate) – за намаление на плазмените нива на фосфати; Replagal (agalsidase alfa) – за терапия на болестта на Fabry; и Pentase (mesalamine) – за лечение на улцерозен колит.

В началото на годината Shire придоби срещу $2.6 милиарда американската New River Pharmaceuticals, с което си осигури собствеността върху сочения за наследник на Adderall XR Vynvanse (lisdexamfetamine dimesylate).

– Bristol-Myers Squibb (BMX) регистрира продажби на стойност $4.48 милиарда (+4.3%) за първото тримесечие на годината, въпреки някои негативни тенденции. Plavix (clopidogrel) e с намалени приходи (-5%, до $938 милиона); Pravachol (pravastatin) е под силен натиск на генерични аналози след загубата на патентна защита в САЩ и Европа през миналата година, което доведе до намаление със 75% на продажбите; противотумирният Taxol (paclitaxel) също е с намалени приходи, поради остра конкуренция в Европа и Япония (-24%).

С най-голям успех за компанията са антипсихотичният Abilify (aripiprazole) (+29%, до $366 милиона) и антихипертензивният Avapro/Avalide (irbesartan) (+16%, до $270 милиона). Нараснали продажби са отбелязали Sustiva (efavirenz), Revataz (atazanavir), Erbitux (cetuximab), антилевкемичният Sprycel (dasatanib), Orencia (abatacert) – за лечение на ревматоиден артрит и Baraclude (entecavir) – за лечение на хепатит В.

BMS сключи сделка за $1 милиард с Pfizer за разработването на пероралния антикоагулант apixaban – директен високоселективен инхибитор на фактор Ха, който преминава в момента фаза 3 клинични проучвания за превенция на венозен тромбемболизъм и дълбока венозна тромбоза.

Според условията на договора, Pfizer ще заплати на BMS $250 милиона и ще финансира 60% от научноизследователските разходи. На фармацевтичния пазар apixaban ще се конкурира с rivaroxaban на Bayer и Ortho-McNeil Pharmaceuticals (собственост на Johnson & Johnson). Предимство на rivaroxaban е еднократният дневен прием (apixaban се прилага два пъти дневно).

BMS и Pfizer подписаха и споразумение за разработване на медикаменти срещу метаболитни нарушения, включително затлъстяване и диабет, които са в начална фаза на предклинично изпитване. BMS ще заплати $50 милиона на Pfizer и ще поеме 60% от научноизследователските разходи.

– Novo Nordisk е с увеличение на оперативната печалба (+24%) и продажбите (+10%), в резултат на нарастване на приходите от антидиабетните препарати, NovoSeven (рекомбинантен активиран фактор VIIa) и на растежния хормон Norditropin.

Компанията инвестира $200 милиона за изграждането на производствени мощности в Monte Claros (Бразилия), което е най-голямата чуждестранна инвестиция във фармацевтична индустрия на страната.

– Biogen Idec увеличи приходите си със 17%, което се дължи основно на продажбите на Avonex (interferon beta-1a) – за лечение на множествена склероза, и Rituxan (rituximab) – за лечение на ревматоиден артрит и някои злокачествени заболявания.

Завърналият се на фармацевтичния пазар през 2006 Tysabri (natalizumab) достигна продажби от $48 милиона. Медикаментът бе изтеглен от пазара през 2005 поради проблеми с безопасността. В новото лекарствено упътване се изисква пациентите, които се лекуват с медикамента, да бъдат наблюдавани за симптоми на прогресивна мултифокална левкоенцефалопатия.

– Teva отчете нарастване с 20% на приходите (до $342 милиона), основно от бързо нарасналите продажби на Copaxon (glatiramer acetate) – за лечение на множествена склероза, на антиастматичния ProAir (albuterol) и антипаркинсоновия Azilect (rasagiline).

Въпреки доброто представяне на брандовите медикаменти, основните продажби на компанията са на генерични аналози. Само в САЩ, Teva очаква одобрение на около 150 заявления за регистрация на генерични медикаменти, които са свързани с годишни продажби на оригинални продукти на стойност $35 милиарда.

Заедно с шведската Active Biotech, фирмата представи успешни резултати от фаза 2 двойно-сляпо, плацебо-контролирано клинично проучване с laquinimod (за лечение на множествена склероза) по време на годишния конгрес на Американската академия по неврология.

– Roche получи одобрение от Европейската лекарствена агенция (EMEA) за приложението на Herceptin (trastuzumab) в комбинация с ароматазен инхибитор за лечение на постменопаузални жени с HER-2 позитивен метастазирал рак на гърдата.

Положителното становище се основава на резултати от фаза 3 клиничното проучване TAnDEM, което оценява ефекта от терапията на комбинация от Heceptin и Arimidex (anastrozole) при 208 болни.

Изводите сочат, че приложението на комбинацията е довело до удължаване на периода без прогресия на заболяването (4.8 месеца срещу 2.4 месеца в контролната група на монотерапия с anastrazole). Регистрирано е и несигнификантно увеличаване на преживяемостта (28.5 срещу 23.9 месеца).

„Herceptin е свързан с подобрение на състоянието на пациентите, независимо дали се прилага при ранен или напреднал карцином, в комбинация с химиотерапия, хормонална терапия или самостоятелно,” заяви William Burns, главен изпълнителен директор на Roche.

Новата индикация за приложение ще увеличи приходите от продажбите на медикамента, който е ключов за швейцарската компания. За първото тримесечие на годината, приходите от Herceptin са $962 милиона (+36%).

– Chiesi Farmaceutici постигна продажби за 593.2 милиона евро (+5%) за 2006, което се дължи основно на успешните продажби на Curosurf (poractant alpha) – за лечение на респираторен дистрес синдром при новородени, антиастматичните Foster (formoterol/beclometasone) и Atimos/Forair (formoterol), и антихипертензивния manidipine. Компанията е увеличила инвестициите си за научно-изследователска дейност с 8.3% (до 76.9 милиона евро). (ИТ)