Локалният антибиотик Altabax01/08/2007

Локалният антибиотик Altabax (retapamulin) е получил одобрение от Американската агенция за храните и лекарствените средства (FDA) да се прилага за лечение на импетиго, обявиха от фирмата производител GlaxoSmithKline (1).

Altabax, ефективен срещу патогенните щамове на Staphylococcus aureus и Streptococcus pyogenes, е първият представител на нов клас локални антибиотици (плевромутилини).

Механизмът на неговото действие е да блокира синтеза на белтъци, посредством свързване с 50S-субединицата на рибозомите. В in vitro условия, retapamulin не показва специфична кръстосана резистентност с други класове антибиотици.

Прилага се под формата на унгвент при възрастни и деца над девет месеца, два пъти дневно за максимален период от пет дни. Най-често срещаният страничен ефект е реакция на мястото на приложение. Одобрените за лечение на импетиго локални антибиотици (mupirocin, fusidic acid) се използват два до три пъти дневно за максимален период от 12 дни.

“Altabax осигурява нови възможности за лечение на импетиго посредством уникален механизъм на действие, като одобрението му идва във време, когато антибактериалната резистентност е изключително висока”, коментира д-р Stan Block, президент на Kentucky Pediatric and Adult Research Inc. (КД)

Използван източник:

1. GSK announces FDA approval of Altabax (retapamulin ointment). Media centre. April, 12, 2007 http://www.gsk.com