Клиничен случай: Фитофотодерматит01/08/2007

Жена на 23 години е приета в спешно отделение по повод на болезнен, еритемобулозен обрив с давност от три дни, който обхваща откритите части на тялото. Пациентката съобщава, че преди появата на обрива е прекарала няколко дни на плажа, където е приготвяла коктейли мохито (коктейл с ром, мента и зелени лимони).

При огледа се установява наличие на везикули и були върху еритемоедематозни плаки, разположени по гърба на двете ръце, предмишници и гръден кош. Върху гърба й се наблюдават симетрични, еритематозни плаки с везикули.

Въз основи на данните от анамнезата и статуса е поставена диагноза фитофотодерматит, провокиран от контакта със зелени лимони (limes).

Фитофотодерматитът е неимунно-медиирана, фототоксична реакция в резултат на активиране на фурокумарините/псоралените (фотосензитивни фитосубстанции, които се откриват в различни растения) от ултравиолетовите А лъчи (UVA). Идентифицирани са четири различни семейства растения, които съдържат псоралени – Umbelliferae, Rutaceae, Moraceae, and Leguminosae.

Реакцията се развива 24 часа след контакта с растението и достига своя интензитет през следващите 48-72 часа. Най-често се наблюдават еритематозни плаки с последващa поява на везикули или були. Постинфламаторната хиперпигментация може да продължи от няколко седмици до няколко месеца.

Лечението включва хидротерапевтични процедури, прилагане на локални кортикостероиди (при наличие на еритемоедематозни лезии с були) или indomethacin (при възрастни пациенти). Профилактиката изисква избягване на контакт с провокиращите субстанции. (КД)

Използван източник:

1. Pomeranz М. and Karen J. Phytophotodermatitis and limes. NEJM 2007; 357:e1 http://content.nejm.org