Лечебни храни на Хумана01/06/2007

Хумана разработи и предлага на българския пазар два вида лечебно хранене

Хумана НN – лечебна храна с пребиотици

Предназначение:

1. За деца на различна възраст при заболявания на храносмилателния тракт

2. За лечение на диспепсия, разстройства с различен произход (чревни инфекции и дисбактериоза)

3. При частична липазна недостатъчност

4. При деца, страдащи от целиакия, предразположени към стомашни разстройства

5. Подходяща за възстановяване след дълго боледуване, придружено със стомашни разстойства

6. При алергии към белтъка на житните растения

7. При галактоземия

Хумана НN е лечебен продукт, специално разработен за диетотерапия при краткотрайни стомашни разстройства. Подходяща е при деца на смесено или изкуствено хранене, страдащи от остра диария.

Това е изцяло балансирана храна с необходимите витамини, минерали и микроелементи, които предотвратяват опасността от ацидоза. В зависимост от възстановяването и нормализирането на стомашночревния тракт (5-7 дни), следва постепен преход към обичайния за детето хранителен режим.

Енергийно съотношение: протеини 12%; въглехидрати 58%; мазнини 30%:

– Протеини – 1.9 g/100 ml: Високото съдържание на казеин към суроватъчен протеин (90:10) забавя и нормализира чревната перисталтика

– Въглехидрати – 8.8 g/100 ml: Основна част от въглехидратите се състои от лесно уствоимия декстрин. Без лактоза. Формулата съдържа галакто-олигозахарид (0.5%) и в съчетание с бананови люспи има пребиотично действие. Те стимулират растежа на добрите бифидобактерии и ускоряват възстановяването на функциите на стомашночревния тракт

– Мазнини – 2.1 g/100 ml: Мазнините са представени от лесноусвоими растителни масла с високо съдържание на полиненаситени мазнини, включително линоленова и алфа-линолеинова киселина

Витаминноминералният състав съответства на международните стандарти. Допълнително обогатен с Fe и Zn продуктът съдържа необходимото количество електролити Na 15 mmol/l; K 27 mmol/l; Cl 13 mmol/l. Осмоларитет 260 мосмол/л.

Хумана HN + MCT/СВТ

Предназначение:

1. За деца на различна възраст при тежки форми на заболяване на червата

2. За лечение на диспепсия и стомашни разстройства с различен произход

3. При намалена функция на панкреаса и неправилно функциониране на секрецията на жлъчката

4. При алергия към белтъка на житните растения

5. При целиакия и муковисцидоза

6. При лактазна недостатъчност

7. При остри и хронични заболявания на хепатобилиарната система

Хумана HN-MCT е продукт с намалено съдържание на лактоза и мазнини. Може да се приема като основен и като допълнителен компонент към диетата при тежки форми на стомашно разстройство.

Енергично съотношение: протеини 12%; въглехидрати 58%; мазнини 30%:

– Протеини – 1.9 g/100 ml: Съотношение казеин:суроватъчен протеин 85:15. В резултат на комбинацията и на високото съдържание на казеин и скорбяла, слюноотделянето и повръщането се намаляват. Флуктуацията на казеина в стомаха е по-продължителна от тази на суроватъчния протеин.

Устойчивите пептиди, освободени от алфа-казеина и бета-казеина, са в състояние да окупират рецепторите за опиати в чревната мукоза и да забавят продължителността на преминаване на хранителните вещества в стомаха и в червата. Някои от тях имат противомикробни, имуностимулиращи и антисекреторни свойства. Антисекреторният ефект е желан при лечението на диария.

– Въглехидрати – 8.9 g/100 ml: Основна част заема декстринът. Ниско съдържание на лактоза. Без кристална захар.

– Мазнини – 2 g/ml: 50% от общото съдържание на мазнини са средноверижни триглицериди (СВТ). Те, за разлика от дълговерижните мастни киселини, не се нуждаят от липази или жлъчни соли за смилане и резорбиране. СВТ се приемат по-добре при заболявания със синдром на малабсорция, отколкото дълговерижните мастни киселини.

Тези синдроми включват заболявания на панкреаса, на лимфната система, чернодробни и стомашночревни заболявания. Триглицеридите със средни вериги увеличават енергийния разход (постпрандиалната термогенеза) с около 7-9%, докато мастните киселини с дълги вериги само с 3%.

Витаминноминералният състав съответства на международните стандарти. Допълнително е обогатен с Fe и Zn. Осмоларитет 250 мосмол/л.

Банановите люспи придават на формулата вкус, който е предпочитан дори и от новородените – заради леко горчивия вкус на триглицеридите със средни вериги. Банановите люспи, заедно с високото съдържание на казеин, стабилизират фецеса и са полезни в случаите на дистрофия както и след диария, по време на възстановителния период.