МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/03/2007

Алергии, алергичен ринит, астма e една от трите ни водещи теми в този брой, за която можете да четете в рубрики Алергология и Педиатрия. Предлагаме ви преглед на десетте водещи области в алергологията и имунологията през 2006. Ще намерите информация и за пробиотиците като профилактика и лечение на атопичния дерматит, за новите антихистамини и алергичния ринит, за световната тенденция към нарастване на заболеваемостта от астма и алергии при децата…

Нови ваксини и схеми за имунизация при деца и възрастни е втората ни тема в тази книжка. За последните актуализации в имунизационните календари при деца в САЩ, Великобритания и България можете да се информирате в рубрика Инфекциозни болести, а новите стандарти на Американското раково общество (ACS) за приложение на ваксина срещу човешкия папиломен вирус (HPV) сме публикували в рубрика Акушерство и гинекология.

Практически указания за диагноза и лечение на венозния тромбемболизъм (ВТЕ) е третата ни основна тема. Защо нискомолекулните хепарини превъзхождат нефракционирания хепарин в терапията на ВТЕ можете да четете в рубрика Пулмология. Новите перорални антикоагуланти, които също се очертават като обещаваща антитромботична терапия, ви представяме в рубрика Pharma.

Скрининг за синдром на Down се препоръчва при всички бременни – информация по този въпрос ще намерите в рубрика Акушерство и гинекология.

Новини от американските конгреси по хирургия и дерматология можете да прочетете в рубриките, посветени на тези специалности.

Може ли статин да бъде от полза при синдром на поликистозните яйчници е основната ни тема в Ендокринология.

И ние сме дали нещо на света – оригиналния препарат от растителен произход за лечение на никотинизма Tabex (разработен на базата на алкалоида cytisine) – четете по този въпрос в рубрика Пулмология.

Един от първите пробиотици в света също е българско откритие – той е разработен на базата на Lactobacillus bulgaricus от проф. Никола Александров през 80-те години на ХХ век. L. bulgaricus е една от бактериите за производството на кисело мляко. Тя е кръстена на България, тъй като е описана за първи път от студента по медицина Стамен Григоров през 1905 в доклад, изнесен в института „Луи Пастьор” в Париж. Ако все още не сте прочели за пробиотиците и атопичния дерматит в рубрика Педиатрия, препоръчвам ви да го сторите.

В Кардиология сме описали интересен случай на синдром на Brugada, в рубрика Професионална реализация сме се опитали да обобщим условията за работа в Европа, в Неврология – да преставим резултатите от най-мащабното обсервационно проучване за лечение на острия исхемичен инсулт в европейски болнични заведения…

Целта ни е била да задоволим максимално желанията на разнообразната ни читателска аудитория. Бихме се радвали на коментари, препоръки, забележки…

Приятно четене на МD

Моля, предайте броя и на колеги