„Радиоактивни“ пациенти активират аларми на летища01/03/2007

Когато 75 000 запалянковци влизаха в Dolphin Stadium в Miami за финала на шампионата по американски футбол Super Bowl на 4 февруари, поне десетина активираха алармите за повишено ниво на радиация, което може да се дължи на пренасянето на радиоактивни материали или на примитивно експлозивно устройство.

Това са пациенти, които са били подлагани на лечение или на изследвания с радиоизотопи, които в САЩ са около 60 000 души дневно, според Society of Nuclear Medicine.

Много често тези хора активират алармените системи за радиоактивност в обществени сгради и летища. След 11 септември 2001 американският Department of Homeland Security е разпространил над 12 000 ръчни радиационни детектора най-вече в митниците и граничната полиция, които се използват и по време на големи спортни събития.

По време на традиционното палене на светлините на коледното дърво в Rockefeller Center в Ню Йорк през ноември миналата година шест души са били временно задържани, тъй като са активирали скенерите. При всичките това се е дължало на скорошно лечение с радиоизотопи, най-вече с радиоактивен йод.

През август 2006 British Medical Journal описа случай с 46-годишен англичанин, който активирал сензорите на летището в Орландо, Флорида шест седмици след терапия с радиоактивен йод. Той бил задържан, претърсен цялостно, включително и с кучета, и най-накрая освободен…

Според Society of Nuclear Medicine, излъчването на радиация от пациентите варира от 24 часа след FDG-PET* скениране до 95 дни след аблация на щитовидната жлеза с радиоактивен йод.

При 20 милиона медицински процедури с радиоизотопи годишно само в САЩ, броят на хората, които могат да бъдат заподозрени, че пренасят радиоктивни вещества с терористична цел, е огромен. Най-добре за тях е да имат документ от лекар, обясняващ състоянието и лечението им, както и телефонен номер, на който властите могат да получат допълнителна информация. (ДЯ)

* PET- позитронно емисионно томографско скениране, FDG – флуородеоксиглюкоза