Изворна вода Девин за кърмачета01/03/2007

Водата представлява 75% от теглото на новороденото и се характеризира с особено интензивна обмяна през първата година от живота му. Всекидневната нужда от вода при здраво новородено е 160 ml/kg тегло за 24 часа, а след една годишна възраст – 100 ml/kg тегло за 24 часа.

При някои чести състояния като повишена температура, повръщане или прегряване, нуждите значително се увеличават. Недостатъчният внос на вода още в първите дни от живота на бебето предизвиква така наречената „жадна треска”.

Тя се характеризира с повишена температура, неспокойствие, сухи лигавици. За да се избегне това, а и по-тежките степени на дехидратация, още от втория час след раждането се установява режим на седемкратно кърмене – през 2.5-3 часа и адекватен внос на вода – 150 ml/24 часа. Водата се разпределя като малки порции след всяко кърмене за утоляване на жаждата и за изплакване на устната кухина като профилактика на гъбичните инфекции.

Темата за питейната вода при рационално хранените кърмачета придоби актуалност на Х юбилеен конгрес по педиатрия в България и е широко дискутирана в професионалните среди през последната година и половина.

Родителите, когато избират вода за своето бебе, трябва да знаят, че тя трябва да отговаря на следните три критерия:

– да бъде с ниско минерално съдържание

– ниско съдържание на натрий – под 20 mg/l, за да се избегне обременяването на недоразвитата отделителна система на новороденото

– да е микробиологично чиста

В близкото минало за подходяща се считаше преварената и подсладена с 5 g захар чешмяна вода. При съвременните условия, актуана е бутилираната изворна вода за всекидневна употреба.

В момента на българския пазар се предлагат над 45 търговски марки минерална вода. Само три от тях отговарят на стандартите на Българската педиатрична асоциация за употреба в кърмаческа възраст.

Лидер сред тях е изворна вода Девин с розов етикет, получила сертификат от най-авторитетния в Европа институт за изследване на питейна вода – Фрезениус в Германия.

Изворна вода Девин се добива в екологично чист район на Родопите. Тя е слабо минерализирана (под 82 mg/l), с ниско съдържание на натрий (под 4.5 mg/l), микробиологично чиста e и с приятен вкус. Тези качества я правят уникална за всекидневна директна употреба и за приготвяне на адаптирани млека.

Количеството и качественият състав на майчината кърма е променлива величина и до голяма степен се определя от здравословното хранене на майката.

Добре балансираната диета за кърмачки включва около 600 допълнителни калории на ден, 50% увеличение на калция, витамините и флуора и прием на поне 2 l течности на ден. Препоръчително е те да бъдат нискокалорични и задължително негазирани. Разпределят като 0.5 l плодов сок и 1.5 l минерална вода.

Минерална вода Девин, с приятния си вкус, балансиран минерален състав и обогатена с флуор, е и най-лесният натурален начин за флуорна профилактика на кариеса и остеопорозата.