Грипекс – ново комплексно решение в борбата с простудата и грипа01/03/2007

Грипекс (Gripex) таблетки е комплексен лекарствен продукт, предназначен за лечение на всички симптоми на инфекция на горните дихателни пътища и грип. Той ефективно облекчава болката, фебрилното състояние и сухата кашлица и повлиява благоприятно отока в параназалната кухина, според д-р Гржегор Горнйевски, специалист научно-изследователска информация, в US Pharmacia, Полша.

Основни предимства на Грипекс са комплексното симптоматично лечение и ефект, и лесното приложение. Използването му позволява да се избегне едновременното приложение на два или повече лекарствени средства, което прави терапията по-ефикасна, по-удобна и икономически по-изгодна за пациента.

Трите активни съставки на Грипекс са парацетамол, декстрометорфан и псевдоефедрин. Те гарантират комплексното действие на продукта при доказана ефективност и безопасност. Всички те покриват целия спектър от типичните симптоми на инфекция на горните дихателни пътища.

Парацетамол е най-популярният и широко администриран аналгетик и антипиретик през последните години.

Декстрометорфан е потентен супресор на кашлицата, който не притежава развиващите физическа зависимост свойства на кодеин фосфат, респективно злоупотребата с този препарат. В допълнение, декстрометорфан не оказва седативен ефект. В терапевтични дози увеличава рефлексния праг на кашлицата, без да инхибира цилиарната активност. Абсорбира се бързо от гастроинтестиналния тракт и оказва своя специфичен ефект 15-45 минути след прием.

Псевдоефедрин е симпатикомиметичен амин-доказан деконгестант. За разлика от антихистамините, псевдоефедрин облекчава единствено назалната конгестия. Предимството му пред локалните назални препарати е, че не причинява буферна назална конгестия (rhinitis medicamenthosa). Псевдоефедрин притежава значителна селективност към назалната мукоза и много по-нисък афинитет към ЦНС.

Препоръчително е възрастните и децата над 12 години да приемат по две таблетки Грипекс от 3 до 4 пъти на ден. Децата от 6 до 12 години – по една таблетка от 3 до 4 пъти на ден.

Би трябвало да се ваксинират особено хората, които са с риск за усложнения, въпреки че не може до край да се предвиди какъв точно вирус ще атакува дадената популация. Ваксината не защитава от други вируси, предизвикващи подобни на грип инфекции на горните дихателни пътища.

Тя не е в състояние да осигури 100% защита (при здравите възрастни ефикасността на инактивираната ваксина се колебае между 70 и 90%, при по-възрастните е по-ниска). Малко по-висока е ефикасността на ваксините, които съдържат живи, отслабени вируси, но това не освобождава от спазването на основните правила за профилактика.

Дори безопасни за човека подтипове на вируса на грипа могат, в резултат на мутация, да се превърнат в смъртоносна опасност – както през последните години вирусът на птичия грип. От грип най-често боледуват деца, но от усложненията му най-застрашени са възрастните, страдащите от различни хронични заболявания и имунокомпрометираните пациенти.

Болен от грип човек е заразен за другите обикновенно през 5-7 дни. Децата, както и възрастните с намалена защитна сила, могат да отделят заразяващ материал в течение на няколко седмици, включително и през латентния период на болеста. Поради това е практически невъзможно да се избегне контакт с вируса.

Основните препоръки за предпазване от грип са насочени към пълноценното и редовно хранене и сън, както и редовната физическа активност. Трябва да се избягват влажни и непроветрени помещения. По време на опасност от епидемия да се ограничи времето на пребиваване сред заразени или големи групи от хора. Да се избягва продължителен стрес.

Спазвайки тези препоръки, контактът с вируса се ограничава и същевременно се осигуряват оптимални условия за правилно и адекватно действие на имунната система.

В случай, че симптомите на грип се развият, трябва да се даде шанс на организма, в частност на имунния отговор да се пребори с вируса.

Възможностите да се лекуват причините за грип все още са сравнително ограничени. Затова задължителна и основна част на терапията си остава навременното и комплексно облекчаване и лекуване на симптомите на грипа. В началото на зимния сезон семейните лекари най-често са посещавани от пациенти с вирусни инфекции.

Като всички лекарства, Грипекс има някои противопоказания и нежелани странични реакции. Той не трябва де се приема заедно с други продукти съдържащи парацетамол, псевдоефедрин или декстрометорфан, за да се избегне предозиране. Важно е да се предупредят пациентите, че лечението е симптоматично и ако състоянието им се влоши, трябва отновно да се консултират с лекар, за назначаване на допълнително лечение.

Продуктът не бива да се приема в случаи на свръхчувствителност към някоя от съставките и по време на лечение с алтернативни лекарствени продукти, съдържащи ацетаминофен, декстрометорфан, или псевдоефедрин.

Противопоказна е употребата при остра бъбречна и чернодробна недостатъчност, високо кръвно налягане, остра коронарна болест на сърцето. Да не се прилага заедно с МАО инхибитори и в продължение на две седмици след спирането им. Да не се използва при деца под шест години.

По време на лечението не се препоръчва употребата на повече от 90 ml алкохол (концентрат) дневно. Сред най-разпространените странични ефекти са умора, сънливост, виене на свят, разстройство на храносмилането, кожни алергични реакции. При пациенти със свръхчувствителност към продукта се наблюдава повишаване на артериалното кръвно налягане и тахикардия.

За допълнителна информация:

http://www.uspharmacia.pl/eng/prod_gripex.php