МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/02/2007

Птичият грип върлува отново в Азия, по сценарий много наподобяващ епидемията миналата зима. Щамът H5N1 на вируса тип А бе потвърден при китайски фермер – първи случай на инфектиран човек, докладван от много месеци в страната, за която мнозина подозират, че премълчава за още много болни (официално 22 заразени, 14 с летален изход). Но в района, в който той живее, няма случаи на грип сред птиците…

Загина поредното дете в Индонезия и още една жена на остров Ява бе приета в болница – общо 58 са смъртните случаи от птичи грип в страната. Четвърта виетнамска провинция потвърди, че десетки птици са загинали от вируса, но засега няма нови диагностицирани хора (от ноември 2005).

На темата за H5N1 (заразил от 2003 година насам 263 души в 10 държави, убивайки 158 от тях) посвещаваме специални статии за новите указания на СЗО за лечение и профилактика на птичия грип и за затрудненията при диагностицирането му при хора. При част от инфектираните няма доказан контакт с болни птици или други животни, което означава, че не може да се изключи предаване на щама от човек на човек…

Нов обещаващ начин за идентифициране на хора със сърдечносъдов риск публикуваха през януари в списание Lancet британски учени. По-къси теломери в левкоцитите предопределят по-голям риск за сърдечни заболявания.

Редовните занимания с физически упражнения и спорт намаляват риска за рак на гърдата с 14% (за тумори с естрогенови рецептори редукцията е с 33%), показаха резултатите от проучване, публикувани през декември в списание Archives of Internal Medicine.

В отговор на желанията на мнозинството читателите, които отговориха на нашата анкета, в първия брой на МД за 2007 година най-много информация има в рубриките Pharma, Ендокринология, Ревматология, Акушерство, Педиатрия, Урология, Гастроентерология, Пулмология, Инфекциозни болести…

Отделна публикация обобщава най- четените медицински публикации на 2006 година.

В рубрика Продължаващо медицинско образование ви предлагаме в обобщен и систематизиран вид новите указания за лечение на хипергликемията при диабет тип 2, разработени съвместно от Американската диабетна асоциация и на Европейската асоциация за изследване на диабета.

За антитромбоцитна и антитромботична терапия при остри коронарни синдроми можете да четете в рубрика Кардиология.

Бих искала да благодаря на колегите, които подновиха безплатно абонамента за списанието през 2006, както и на всички, които се абонират за МД през тези дни! Символичната цена от 1 лв. на брой цели привличането на читатели, които наистина ценят изданието и желаят да следят новостите в медицината. Абонирайте се, за да получавате МД редовно!

И моля, не забравяйте, следващият брой на МД ще излезе в средата на месец март.

Приятно четене на МD

Моля, предайте броя и на колеги