Ефективно и комплексно решение в борбата с простудата и грипа01/12/2006

Грипът придружава човечеството от векове. Първото описание на болест с подобна клинична картина е направено от Хипократ през 412 година преди новата ера. През ХХ век няколко пъти се появяват пандемии на грип. Сред тях е и най-страшната – от „испански грип” през 1918 година. Тя отнема живота на 20 милиона души в целия свят. Счита се, че е била предизвикана от вирус тип А, подтип H5N1, който продължава да заплашва човечеството и днес.

Вирусът на грипа мутира постоянно и имунната система не е в състояние да се подготви и адаптира бързо и адекватно. Променливостта на вируса е и причина за проблеми при изработване на абсолютно ефикасна ваксина.

Болен от грип човек е заразен за другите обикновенно през 5-7 дни. Децата, както и възрастните хора с намалена защитна сила, могат да отделят заразяващ материал в течение на няколко седмици, включително и през латентния период на болеста. Поради това е практически невъзможно да се избегне контакт с вируса.

Основните препоръки за предпазване от грип са насочени към пълноценното и редовно хранене и сън, както и редовната физическа активност. Трябва да се избягват влажни и непроветрени помещения. По време на опасност от епидемия да се ограничи времето на пребиваване сред заразени или големи групи от хора. Да се избягва продължителен стрес.

Спазвайки тези препоръки, контактът с вируса се ограничава и същевременно се осигуряват оптимални условия за правилно и адекватно действие на имунната система.

В случай, че симптомите на грип се развият, трябва да се даде шанс на организма, в частност на имунния отговор да се пребори с вируса.

Възможностите да се лекуват причините за грип все още са сравнително ограничени. Затова задължителна и основна част на терапията си остава навременното и комплексно облекчаване и лекуване на симптомите на грипа. В началото на зимния сезон семейните лекари най-често са посещавани от пациенти с вирусни инфекции.

Един от почти уникалните комплексни медикаменти за лечение на всички симптоми на инфекция на горните дихателни пътища и грип на българския фармацевтичен пазар е продуктът на американската фармацевтична компания US Pharmacia – Грипекс таблетки.

Трите активни съставки на Грипекс (Gripex) са парацетамол, декстрометорфан и псевдоефедрин. Парацетамолът е най-популярният и широко прилаган аналгетик и антипиретик през последните години.

Декстрометорфан е потентен супресор на кашлицата, който не притежава развиващите физическа зависимост свойства на кодеин фосфат, респективно злоупотребата с този препарат. В допълнение, декстрометорфан не оказва седативен ефект. В терапевтични дози увеличава рефлексния праг на кашлицата, без да инхибира цилиарната активност. Абсорбира се бързо от гастроинтестиналния тракт и оказва своя специфичен ефект 15-45 минути след прием.

Псевдоефедрин е симпатикомиметичен амин-доказан деконгестант. За разлика от антихистамините, псевдоефедрин облекчава единствено назалната конгестия. Предимството му пред локалните назални препарати е, че не причинява буферна назална конгестия (rhinitis medicamenthosa). Псевдоефедрин притежава значителна селективност към назалната мукоза и много по-нисък афинитет към ЦНС.

Препоръчително е възрастните и децата над 12 години да приемат по две таблетки Грипекс от 3 до 4 пъти на ден. Децата от 6 до 12 години – по една таблетка от 3 до 4 пъти на ден.

За допълнителна информация:

http://www.uspharmacia.pl/eng/prod_gripex.php

Използвани източници:

1. Интернет страниците на СЗО http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en/

2. MMWR Recomm Rep. 2004 May 28; 53 (RR-6): 1-40

3. Can Commun Dis Rep. 2005 Jan 15; 31 (2): 21-31