Български лекарски съюз: You’ve just been erased!*01/12/2006

В последния ден на месец октомври две заглавия от новините по света и у нас някак абсурдно си приличат – Муамар Кадафи осъди двама либийски журналисти на шест месеца затвор и глоба заради клевети срещу него, а Андрей Кехайов отне правата на уважаван лекар с 37-годишен стаж от Русе, защото казал публично, че не е съгласен с начина, по който се ръководи Лекарският съюз. Какво има да се коментира повече?

Още по-страшен е опитът да се рекомунизира една професия, която и без друго твърде късно започна да се реформира. Защото решението на Централната етична комисия безапелационно налага култ към личността. Понятие, което днес съществува само в страни като Туркменистан, Куба и Северна Корея спрямо техните лидери Сапармурат Ниязов, Фидел Кастро и Ким Чен Ир.

Случилото се даже нелепо напомня за отменения вече Указ 1086 на Държавния съвет на Народна Република България от 1977 г. за работа с критични публикации, според който авторите на критични материали трябвало първо да ги изпращат в съответните ведомства, срещу които са насочени.

Какво още трябва да се случи, та най-после лекарите да прогледнат и да разберат, че с това ръководство на Лекарския съюз, те са загубени. Още сто години няма да получат това, което една съсловна организация трябва да им даде – защита на техните интереси, възможности за развитие и усъвършенстване, обществен престиж, достойно участие във вземането на решения, свързани със здравната политика и управление.

34 464 лекари в България отглеждат шепа съмнителни типове, които са затънали до гуша в далавери, нечистоплътност и липса на морал. Плащат им сметките и им сърбат попарата.

34 464 лекари плащат членски внос, чиято съдба не знаят. Застраховани са като овце всички вкупом за лекарска грешка в един единствен фонд без дори да са имали правото да кажат да или не. Стотици от тях дори и не знаят.

Съдбата на 34 464 лекари се договаря от хора, които дори не практикуват лекарска професия, оцапани до гуша в мазут и десетки конфликти на интереси. Някои даже са нелегетимни според Устава на организацията.

34 464 лекари псуват бумащината, а не псуват факта, че всеки ден попълват бланки, които се печатат в печатницата на техния председател – факт, заради който той още дълго ще блокира развитието на информационните технологии в здравното осигуряване.

Глобите на 34 464 лекари биват договаряни в Национален рамков договор, който уж трябва да съдържа услугите, които ние, здравноосигурените, купуваме от вас, лекарите, и вие трябва да кажете на каква цена ни ги продавате.

34 464 четат принудително вестник Quo Vadis, съдържащ основно снимки и памфлети за председателя на БЛС, и дори се съгласиха на унижението да получават кредитни точки за квалификация срещу абонамент.

34 464 лекари ще строят със своите пари Дом на лекаря – осеметажна сграда с хотел в центъра на София, чийто терен беше взет при съмнителни договорки със Славчо Богоев, а грубият строеж ще се извърши от фирма избрана на тъмно и при неясни условия.

34 464 лекари у нас са на път да загубят всичко, което постигнаха и всичко, което можеха да постигнат като съсловна организация. Заедно с тях губят и всички българи, които все още вярват, че лекарите са част от елита на нацията, хора с дух и морал.

* Току що бяхте заличени (от английски език). Реплика на Арнолд Шварценегер от филма „Заличителят“.