Нови указания за захранване на кърмачета



01/10/2006

Американската колегия по астма, алергология и имунология разработи нови препоръки за захранване на здрави и рискови кърмачета с цел намаляване на честотата на хранителните алергии, които бяха публикувани през юли в списание Annals of Allergy, Asthma & Immunology (1).

През последните години се наблюдава стабилна тенденция за повишаване на честотата на хранителната алергия. Най-често срещана е тази към протеините на кравето мляко. Други потенциални алергени са млечните продукти, месо (телешко, овче, агнешко), яйца, бобови храни, ядки, цитрусови и горски плодове. Като основна причина за тези алергии се приема ранното преминаване към смесено и изкуствено хранене. Кърменето е най-добрата профилактика за посочената патология (2).

Майчината кърма задоволява дневните енергийни и пластични потребности на детето през първите четири-шест месеца от живота. След този период възниква необходимост от захранване с по-концентрирани храни, с по-висока енергийна стойност, богати на витамини и минерали.

Авторите са изготвили настоящия консенсус въз основа на анализа на 52 проучвания, публикувани в периода януари 1980 – февруари 2006. Те препоръчват въвеждането на всяка нова храна да става индивидуално, съобразено със статуса на детето, като се вземат под внимание наличието на собствен атопичен терен и фамилната обремененост за алергични заболявания.

Повечето клинични изследвания показват, че кърменето профилактира атопичния дерматит, хранителната и респираторна алергия през детството. В проучвания върху рискови деца е установено, че изцяло естественото хранене през първите шест месеца предпазва от развитието на атопия през първите 18 месеца от живота.

При кърмачета, рискови за алергия, захранването не трябва да започва преди шестия месец. Млечните продукти трябва да се въвеждат след 12-ия месец, яйцата – след 24-ия месец, ядките, рибата и морските продукти – след навършването на три години (1).

Всяка нова храна се въвежда самостоятелно, постепенно, в малки количества. Децата трябва да бъдат захранвани с храни, съдържащи няколко хранителни алергена, едва след достигане на хранителен толеранс към всяка една съставка поотделно.

При здрави кърмачета през първите шест месеца също се препоръчва изцяло естествено хранене. Въвеждането на концентрирани храни трябва да започва след шестия месец. Не трябва да се избързва със захранването с риба и морски продукти, както и с ядки. (КД)

Изводите за клиничната практика

– През първите шест месеца от живота на кърмачето се препоръчва хранене изцяло с майчина кърма (1)

– Захранването с концентрирани, немлечни храни трябва да започне след шестия месец. Въвеждането на нови храни през първите четири месеца от живота на детето е свързано с висок риск от алергични заболявания през детството (особено през първите 10 години) (1)

– Кърмачета, обременени за алергични заболявания, трябва да избягват адаптирани млека, разработени на основата на кравето мляко (2)

– Храните за захранване трябва да бъдат възрастово диференцирани, бактериално и химически чисти. Препоръчва се поне в началото да се използват готовите храни поради по-голямото разнообразие и контрол върху качеството на суровините и технология на производство (2)

– При кърмачетата на изкуствено хранене с алергия към протеините на кравето мляко най-подходящи са хидролизираните млека. Захранването се провежда в същите срокове, като от диетата се изключват мляко и млечни продукти, бобови растения, мед, шоколад и какао, риба, цитрусови и горски плодове. Режимът продължава между шест месеца и една година (2)

Използвани източници:

1. Fiocchi A., Assa’ad A., Bahna S. Food allergy and the introduction of solid foods to infants: a consensus document. Ann Allergy Asthma Immunol 2006; 97: 10-21 http://puck.annallergy.org

2. Съвременни аспекти на храненето при кърмачето. МД 2005; 9 http://www.protos.bg/mbd