Как да предотвратим алергичните заболявания при деца



01/10/2006

В кабинета ви идва 33-годишна жена, която планира бременност. Тя се интересува какви мерки да предприеме, за да намали риска за алергични заболявания при нейното бъдещо дете.

Преди да забременее:

Разпитайте я за фамилна обремененост за алергии. Обяснете й, че в семейство, в което единият родител страда от алергично заболяване (екзема, алергичен ринит, астма и хранителна алергия), рискът за детето да заболее е 50%. Когато са засегнати и двамата родители, вероятността при детето нараства до 75%.

По време на бремеността:

– Обяснете й, че спазването на диета през бременността може да застраши растежа на фетуса и да доведе до развитието на интраутеринна хипотрофия и/или преждевременно раждане

– Препоръчайте след 20 гестационна седмица да включи омега-3-полиненанситени киселини в хранителния си режим (под формата на добавка), за да намали риска за появата на алергично заболяване при детето

– Установена е, макар и несигнификантна връзка, между приема на антибиотици и paracetamol през бременността и вероятността за появата на астма и сенна хрема в ранна детска възраст. Ето защо бременните трябва да избягват да приемат антибиотици (само при необходимост са разрешени определени групи)

След раждането и по време на кърменето:

– Жената трябва да знае, че пасивното тютюнопушене е свързано с повишен риск за развитие на бронхиална обструкция и астма при детето

– Някои експерти препоръчват жените да избягват да консумират фъстъци през бременността и по време на лактация, за да намалят опасността за хранителна алергия при високорискови деца

– Според няколко проучвания, пробиотиците редуцират вероятността за отключване на алергично заболяване във високорискови фамилии. Може да препоръчате на своята пациентка да приема пробиотици през последния месец на бременността и в периода на кърмене

– При възможност, препоръчайте на жената да кърми своето бебе през първите четири до шест месеца. При хипогалактия е удачно детето да премине на смесено хранене, като се използват изцяло или частично хидролизирани адаптирани млека (намаляват риска за алергия през първите пет години от живота на детето). Соевите формули не намаляват риска за появата на алергично заболяване

– Насърчете я да не избързва със захранването на своето бебе. То не трябва да започва преди детето да навърши шест месеца. При високорискови фамилии децата не трябва да консумират ядки до тригодишна възраст

– Уверете я, че рутинните имунизации са безопасни и не увеличават риска за астма или екзема при децата. (КД)

Използван източник:

1. Anandan C., Sheikh A. Preventing development of allergic disorders in children. BMJ 2006; 333(7655): 485 http://bmj.bmjjournals.com