Ефективно и комплексно решение в борбата с простудата и грипа01/10/2006

Грипът придружава човечеството от векове. Първият опис на болест с подобна клинична картина е направен от Хипократ в 412 година преди новата ера. Само през ХХ век няколко пъти се появяват пандемии на грип.

Сред тях е и най-страшната – от „испански грип“ през 1918 година. Тя отнема живота на 20 милиона души в света. Счита се, че е била предизвикана от вирус тип А, подтип H5N1, който продължава да заплашва човечеството и днес. Вирусът на грип мутира постоянно и имунната система не е в състояние да се подготви и адаптира бързо и адекватно.

Променливостта на вируса е и причина за проблеми при изработване на абсолютно ефикасна ваксина. Което е още по-лошо, е че дори подтипове, безопасни за човека, могат в резултат на мутация да се превърнат в смъртоносна опасност – така, както през последните години вирусът на птичия грип. От грип най-често боледуват деца, но от усложнения са най-застрашени възрастните пациенти, страдащите от аддитивни заболявания, имунокомромираните пациенти.

Първата (инактивирана) ваксина против грип е създадена още през 40-те години на ХХ век. Но едва сравнително неотдавна (в края на 80-те) се постига удовлетворителна ефикасност на тривалентната ваксина със състав, който се актуализира всяка година (въз основа на постоянния мониторинг на СЗО на щамове вируси предизвикващи грип). През последните години с успех се създават и ефикасни нови ваксини, съдържащи атенюирани вируси (LAIV).

Би трябвало да се ваксинират особено хората, които са с риск за усложнения, въпреки че не може до край да се предвиди какъв точно вирус ще атакува дадената популация. Ваксината не защитава от други вируси, предизвикващи подобни на грип инфекции на горните дихателни пътища. В резултат тя не е в състояние да осигури 100% защита (при здравите възрастни ефикасността на инактивираната ваксина се колебае между 70 и 90%, при по-възрастните е по-ниска). Малко по-висока е ефикасността на ваксините съдържащи живи, отслабени вируси, но това не освобождава от спазването на основните правила за профилактика.

Болен от грип човек е заразен за другите обикновенно през 5-7 дни. Децата, както и възрастните с намалена защитна сила, могат да отделят заразяващ материал в течение на няколко седмици, включително и през латентния период на болеста. Поради това е практически невъзможно да се избегне контакт с вируса.

Основните препоръки са за пълноценно и редовно хранене и сън, както и редовна физическа активност. Да се избягват влажни и непроветрени помещения. По време на опасност от епидемия да се ограничи времето на пребиваване сред заразени или големи групи от хора. Да се избягва продължителен стрес. Спазвайки тези препоръки, контактът с вируса се ограничава и същевременно се осигуряват оптимални условия за правилно и адекватно действие на имунната система.

В случай, че симптомите на грип се развият, трябва да се даде шанс на организма, в частност на имунния отговор да се пребори с вируса. Възможностите да се лекуват причините за грип все още са сравнително ограничени.

Затова задължителна и основна част на терапията е навременното и комплексно облекчаване и лекуване на симптомите на грипа. В началото на зимния сезон семейните лекари най-често са посещавани от пациенти с вирусни инфекции.

Д-р Гржегор Горнйевски, специалист научно-изследователска информация, в US Pharmacia*, Полша представя на колегите си от България лекарствения продукт на компанията за комплексно симптоматично лечение при простуда и грип.

– Какво представлява Грипекс?

– Грипекс е комплексен лекарствен продукт, предназначен за лечение на всички симптоми на инфекция на горните дихателни пътища и грип. Той ефективно облекчава болката, треската и сухата кашлица и повлиява благоприятно отока в параназалната кухина.

– Какъв е съставът на Грипекс?

– Грипекс има три съставки: paracetamol (325 mg), pseudoephedrine (30 mg) и dextromethorphan (10 mg). Paracetamol е най-популярният аналгетик и антипиретик в свободен режим на продажба, рseudoephedrine е ефективен назален деконгестант, а dextromethorfan е доказан супресор на кашлицата. Съставките гарантират комплексното действие на продукта при доказаната ефективност и безопасност. Всички те покриват целия спектър от типичните симптоми на инфекция на горните дихателни пътища.

– Какви са предимствата на Грипекс, в сравнение с други лекарствени продукти?

– Основни предимства са комплексното симптоматично лечение и ефект и лесната употреба. Използването на Грипекс позволява да се избегне едновременната употреба на два или повече лекарствени продукти, което прави лечението по-ефикасно, по-удобно и икономически по-изгодно за пациента.

– Какви са показанията за употреба и страничните ефекти на лекарствения продукт?

– Като всички други лекарства, Грипекс има някои противопоказания и нежелани реакции. Грипекс не трябва де се приема заедно с други продукти съдържащи парацетамол, псевдоефедрин или декстрометорфан, за да се избегне предозиране.

Важно е да се предупредят пациентите, че лечението е симптоматично и ако състоянието им се влоши, трябва отновно да се консултират с лекар. Продуктът не трябва да се приема в случаи на свръхчувствителност към някоя от съставките и по време на лечение с алтернативни лекарствени продукти, съдържащи ацетаминофен, декстрометорфан или псевдоефедрин.

Противопоказна е употребата при остра бъбречна и чернодробна недостатъчност, високо кръвно налягане, остра коронарна болест на сърцето. Не трябва да се прилага заедно с МАО инхибитори и в продължение на две седмици след спирането им. Да не се прилага на деца под шест години.

По време на лечението не се препоръчва употребата на повече от 90 ml алкохол (концентрат) дневно. Сред най-разпространените странични ефекти са умора, сънливост, виене на свят, разстройство на храносмилането, кожни алергични реакции. При пациенти със свръхчувствителност към продукта се наблюдава повишаване на кръвното налягане и тахикардия.

– Как се приема Грипекс?

– Препоръчително е възрастните и децата над 12 години да приемат по две таблетки от три до четири пъти на ден, Децата от шест до 12 години – по една таблетка от три до четири пъти на ден.

* http://www.uspharmacia.pl

Използвани източници:

1. Интернет страниците на СЗО http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en

2. MMWR Recomm Rep. 2004 May 28;53(RR-6):1-40

3. Can Commun Dis Rep. 2005 Jan 15;31(2):21-31