МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/07/2006

Ваканционният брой на МD ви предлага две теми в най-популярната ни рубрика Продължаващо медицинско образование – хепатити и артериална хипертония. Новина е, че през юни Европейската комисия одобри нуклеозидния аналог Baraclude (entecavir) за лечение на хроничен хепатит В.

Новият медикамент – Acomplia (rimonabant) получи през юни разрешение от EMEA да се прилага за лечение на затлъстяване и ще дебютира през този месец във Великобритания. Статия в рубрика Ендокринология разглежда механизма на действие и метаболитните ефекти на този първи блокер на канабиноидните тип 1 (CB1) рецептори.

Актуална и с практическа насоченост е информацията за лечение на постменопаузалната остеопороза в рубрика Ендокринология. Препоръки за избор на антибактериална терапия при придобити в обществото пневмонии ви предлагаме в рубрика Пулмология.

Първата четиривалентна ваксина за защита срещу цервикалните инфекции с човешки папиломен вирус с търговско име Gardazil получи също през юни одобрението на FDA да се прилага при женска популация на възраст от 9 до 26 години – четете за нейната ефективност в рубрика Pharma.

Хубава е тенденцията все повече читатели да търсят стари броеве на МD, като в повечето случаи причината е попълване на собствен архив (течение) на списанието. За съжаление, в редакцията нямаме изостанали броеве – отдавна сме ги изпратили на първите, които ни се обадиха с подобна молба.

Пишете ни, че дори фотокопирате отделни статии – може би по-лесно ще ви бъде да ги вземете от нашия онлайн архив – Медицинската база Dанни на адрес http://mbd.protos.bg.

Напоследък на страниците на MD се очерта и интересна рекламна тенденция – големите финансови, телекомуникационни и автомобилни фирми търсят контакт с лекарското съсловие, популяризират своите продукти и услуги. В разговори, менажерите на тези компании споделят, че лекарите са предпочитан клиент с голям потенциал.

Финансиране и кредитиране в здравеопазването, но без намесата на държавата е темата на рубриката ни Здравна реформа, която запознава накратко с начините да се получат средства за развитие на частната практика, както и за подобряване на апаратурата в болничните заведения.

В следващия ни брой, който ще излезе през септември, ще публикуваме статии за хронична обструктивна белодробна болест, исхемична болест на сърцето, остър исхемичен инсулт, противогрипни ваксини и медикаменти…

Приятно четене на МD

Моля, предайте броя и на колеги