Пластир за лечение на тежка депресия01/06/2006

През февруари FDA одобри първата трансдермална форма за лечение на тежка депресия, разработена от Somerset Pharmaceuticals. Пластирът се произвежда от Bristol-Myers Squibb http://www.bms.com с търговското наименование Emsam (1).

Той доставя медикамента selegiline, селективен инхибитор на моноаминооксидаза тип В (MAO-В), трансдермално в системната циркулация за 24 часа. Emsam ще се предлага в три дозировки (6 mg; 9 mg; 12 mg), като лепенката е трислойна.

Emsam 6 mg ще може да се прилага без изисквания за ограничения в диетата, тъй като тази дозировка не предизвиква „синдрома на сиренето” – хипертонични кризи, характерни за неселективните антидепресанти, инхибиращи едновременно МАО-А и МАО-В.

При използването на лепенки с по-високи дозировки selegiline ще трябва да се спазва диета, бедна на съдържащи тирамин храни и напитки (сирена, банани, вино).

Най-честата странична реакция, наблюдавана при плацебо-контролираните проучвания, е зачервяване на мястото на поставянето на лепенката и главоболие във връзка с ортостатична хипотония. Към настоящия момент selegiline е одобрен за лечение на болестта на Parkinson. (КП)

* selegiline таблетки, регистрирани в България http://www.bda.bg

Използвани източници:

1. FDA Approves Emsam (selegiline) as First Drug Patch for Depression. http://www.fda.gov