Десетте най-големи фармацевтични компании01/06/2006

Класация на десетте най-големи фармацевтични компании по продажби, публикува през март IMS Health (www.imshealth.com). За поредна година, Pfizer е номер едно, макар и с намалели продажби за 2005. Най-голям растеж отбелязват швейцарските Roche (+17%) и Novartis (+11%). В класацията влизат пет компании от САЩ, две от Великобритания, две от Швейцария и една от Франция.

И десетте фирми, за които MD писа най-много

Класацията на 10 най-големи фармацевтични компании (по продажби) за 2005 година разпали любопитството ми и като главен редактор си зададох въпроса “как списание МД е отразявало тези фирми от създаването си през септември 2004 година до април 2006?”.

Лесен и статистически прецизен отговор намерих в нашата едицинска база анни (http://mbd.protos.bg), където се съхранява съдържанието на всички броеве на , както и на свързаните с него специализирани медицински списания Доктор и Кардио .

Малко изненадващо дори и за мен, резултатът от търсенето ми в базата данни, използвайки за ключова дума всяко едно от имената на десетте водещи лекарствени фирми, се покри почти напълно с класацията им по милиарди долари, получени от продажби на медикаменти.

Фирмата с най-големи продажби – Pfizer, с приходи от $47.7 милиарда е и най-споменаваната в МD – в 50 статии. Втората по продажби – GlaxoSmithKline с $34.9 милиарда е втора и по присъствие в МD – в 43 статии. Името на третата – Sanofi-Aventis с $30.5 милиарда е в 33 публикации…

Единствените две фирми, за които сме писали в МD повече материали, отколкото “заслужава” мястото им във финансовата класация, са швейцарските Novartis и Roche. Но пък точно те са компаниите с най-голям ръст на продажбите през 2005…

Всеки любител на статистиката може сам да се убеди във верността на цифрите, показани на графиката, като посети уеб страницата на едицинската база анни. А ако искате да надникнете зад заглавията, моля, пишете на mariab@capital.bg или се обадете на тел. 02/9376 399. (ДЯ)