Нови указания за превенция на хипертония01/05/2006

Американската кардиологична асоциация* издаде нови указания за промяна на стила на живот и на диетата, с оглед превенция и лечение на артериалната хипертония, които бяха публикувани през февруари в списание Hypertension (1).

Около 27% от възрастното население в САЩ е с хипертония (дефинирана като систолно кръвно налягане над 140 mmHg, диастолно налягане над 90 mmHg или прием на антихипертензивни медикаменти). Близо 31% са с предхипертония (дефинирана като систолно налягане 120-139 mmHg или диастолно налягане 80-89 mmHg без прием на антихипертензивни медикаменти).

При първи стадий хипертония (дефиниран като систолно налягане 140-159 mmHg или диастолно налягане 90-99 mmHg) промените в диетата са първа стъпка на лечение, преди започването на медикаментозна терапия. При пациенти на антихипертензивна терапия, ограничаването на приема на сол и промени в начина на живот (редовно движение и физически упражнения) имат допълнителен ползотворен ефект.

Американската кардиологична асоциация препоръчва:

– поддържане на нормално телесно тегло или отслабване в случаи на затлъстяване. Загубата на килограми има ползотворен ефект дори да не са постигнати нормалните стойности за индивида. По-голямото намаление на телесно тегло води до по-значителна редукция на кръвното налягане. За поддържане на нормално телесно тегло е необходимо спазването на диета и физическа активност.

– ограничаване приема на сол до 1.5 g/ден, което води до понижение на кръвното налягане при пациенти със или без хипертония, както и намаление на свързаното с възрастта повишено кръвно налягане, риска от атеросклеротични сърдечносъдови усложнения и развитието на сърдечна недостатъчност. Ограниченият прием на сол има най-значим ефект при пациенти в напреднала възраст, както и при тези с хипертония, диабет и бъбречни заболявания.

– приемане на 8-10 порции зеленчуци или плодове дневно води до повишен прием на калий, което намалява ефективно кръвното налягане. Препоръчителната дневна доза калий е 4.7 g, като тя трябва да се ограничи при пациенти с нарушена бъбречна функция или тежка конгестивна сърдечна недостатъчност. Необходимо е приемът на калий да става с храната, а не като добавка.

– ограничаване на алкохола, тъй като има пряка връзка между количеството на консумирания алкохол и риска за развитие на хипертония, особено при прием на над две единици на ден. Приемът на алкохол не трябва да надвишава две единици на ден за мъже и една единица на ден за жени.

– преминаване на диета, понижаваща кръвното налягане, която включва основно подове, зеленчуци и млечни храни с ниско съдържание на мазнини (DASH** диета). Трябва да се консумират предимно пълнозърнести храни, пилешко месо, риба и ядки, като се ограничат мазнините, червеното месо, подсладените със захар безалкохолни напитки, сладкарските изделия. Има данни, че замяната на някои въглехидрати с протеини и мононенаситени мазнини, също води до намаление на кръвното налягане. Тъй като споменатата диета е с високо съдържание на калий, фосфор и протеини, тя не трябва да се прилага при пациенти с бъбречни заболявания.

С минимален или неясен ефект при хипертония са:

– вегетарианска диета – води до понижаване на кръвното налягане, което не може да се обясни само със спазването на този хранителен режим

– омега-3 полиненаситени мастни киселини (рибно масло) – намаляват кръвното налягане при пациенти с хипертония, но високите дози (>3 g/ден), необходими за постигане на значим резултат, са свързани с неблагоприятни странични ефекти

– прием на целулоза, калций и магнезий

– соеви протеини като заместител на въглехидратите

– наситени мастни киселини – нямат значим ефект върху кръвното налягане действието на мононенаситените мастни киселини е с неясен ефект (ИТ)

*AHA – American Heart Association (www.americanheart.org)

** DASH – Dietary to Stop Hypertension

Използван източник:

1. Appel L., Brands M., Daniels S. et al. AHA – Dietary approaches to prevent and treat hypertension: a scientific statement. Hypertension 2006; 47: 296-308 http://hyper.ahajournals.org/cgi/content/full/47/2/296