МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/05/2006

Обръщате ли внимание на използваните източници в статиите в медицинските списания? В МД те са дадени под линия, в по-дребен шрифт, но заедно с пълните имена на статиите, авторите им, специализираното издание, което ги е публикувало, както и датата на излизане на броя.

Точно за тази дата бих искала да поговоря с вас. Ако погледнете който и да е брой на МД ще установите, че нашите статии се позовават на публикации от последните няколко месеца, често на новини от последните седмици и дори на информация, която още не е отпечатана, а съществува само в предварителна форма в on-line версия на водещи списания.

Замисляли ли сте се, четейки текст, който цитира като новост нещо, случило се през 2005, 2000 или дори 1995 година, че за тези години медицината е извървяла огромен път, че много от тези стари факти и твърдения вече са отречени и остарели.

В нашите обобщения на новостите от света на медицината ние даваме допълнителни пояснения, използваме допълнителни източници, насочваме ви към места, където можете да намерите допълнителна информация. Но новината, която можете да намерите в първите няколко абзаца, е наистина нещо ново, нещо, което е открито или решено през последните седмици и месеци.

Водеща тема на броя ни е фотопротекцията – едно навременно напомняне за проблемите, свързани със слънчевата радиация – преди началото на летния сезон.

Отново имаме и икономичски-медицинска публикация – този път за липсата на конкуренция в здравеопазването ни, за частните болници и за доброволните здравноосигурителни фондове. Темата е чувствителна за всички нас и затова се опитахме да я представим от различни гледни точки.

Едно нещо е сигурно – частните лечебници вече имат място на здравния пазар в България. Неясно е каква ще е реакцията на стотиците държавни болници и най-вече на пациентите. Накъде ще се насочат най-добрите лекари, кой ще продължи да работи в болница с име, но без пари, и кой ще се избере самостоятелна частна практика…

Рубриката Pharma и в този брой предлага важна критична информация за клиничната практика – обърнете й внимание. Рубрика Урология пък е фокусирана върху рака на простатата – тема, за която ни писаха много от вас. За рак на стомаха, хранопровода, панкреаса, жлъчните пътища и черния дроб пишем в рубрика Хирургия.

Множествената склероза не е сред най-често срещаните заболявания и за мнозина колеги информацията за нея е само част от студентските спомени. Предлагаме ви обзор на новите терапевтични възможности при нея. Това е само една статия от богатата ни рубрика Неврология в броя.

110 години след описанието на Синдрома на Marfan ви предлагаме обобщение на най-новото по темата. Много интересна за цялата колегия ще е и статията за новите антидепресанти в рубриката ни Психиатрия.

Продължаващо медицинско образование ви предлага обещаната втора част на темата за синдрома на сърдечна недостатъчност.

Приятно четене на МD

Моля, предайте броя и на колеги

Д-р Диляна Янкова