Новини от голямата фарма01/04/2006

Само година след като се превърна в световен лидер в производството на генерични медикаменти, швейцарският фармацевтичен гигант Novartis загуби короната, която му бе отнета от израелската Teva. Teva успя да купи американският производител на генерики IVAX.

Както се и очакваше, нито една от другите големи лекарствени фирми не се включи активно в надпреварата за производство на генерики, което даде възможност на Teva да консолидира позициите си.

В същото време Novartis наля масло в огъня на спекулациите, че ще купи най-голямата европейска биофармацевтична фирма – швейцарската Serono, като се оттегли от наддаването за специализирания производител на ваксини BERNA BIOTECH – също от Швейцария.

След официалното заявление на Serono, че фирмата не е получила оферти за покупка до изтичане на посочения от нея краен срок, специалистите посочиха британската GSK като евентуалния купувач. Но през март и GSK се отказа.

Serono се е самооценило на над $15 милиарда – цена, която едва ли много потенциални купувачи могат да си позволят.

Pfizer стартира успешно 2006, след като FDA и EMEA одобриха инхалаторна лекарствена форма на рекомбинантен човешки инсулин – Exubera, за лечение на диабет тип 1 и 2. Освен това FDA одобри и Sutent (sunitinib malate) – първият онкологичен медикамент с две показания за приложение – за лечение на напреднал рак на бъбрека и гастроинтестинални стромални тумори.

В Европейския съюз Baxter регистрира успешно Kiovig (интравенозен човешки имуноглобулин) за лечение на имунодефицитни състояния. Инжекционна лекарствена форма на Bonviva (ibandronate) на Roche и GlaxoSmithKline стана първият интравенозен медикамент за лечение на остеопороза, който е достатъчно да се прилага само четири пъти годишно.

Хормонозаместителният пач Climara Pro (estradiol/levonorgestrel transdermal system) на Schering получи одобрение за превенция на постменопаузална остеопороза с еднократно седмично приложение. FDA защити продажбата без рецепта на Alli (orlistat) на GlaxoSmithKline – нискодозирана (60 mg) версия на Xenical (orlistat) 120 mg на Roche за лечение на затлъстяване.

Епичната сага по сливането на Johnson&Johnson с Guidant изглежда е пред неуспешен финал, след като Guidant получи оферта за $27 милиарда от Boston Scientific.

Bayer ще разпространява ангиотензин II рецепторния блокер Pritor (telmisartan) на GlaxoSmithKline в някои европейски страни. Bayer съвместно с Nuvelo започна разработването на ново тромболитично средство – alfimeprase.

Eli Lilly и Alkermes изследват съвместно Forteo (teriparatide) – инхалационен паратироиден хормон за лечение на остеопороза, а Wyeth започна стратегическо партньорство с Tribulon в областта на възпалителните заболявания и имунотерапията при злокачествени заболявания.

Комитетът за лекарствени продукти към EMEA взе ключово решение да подкрепи Omnitrope (човешки растежен хормон) на Novartis, който ще е първият „биогенеричен” продукт, одобрен в Европа.

Merck даде старт на RotaTeq – перорална, жива, петвалентна ваксина срещу ротавируси, които са чести причинители на диария при деца. След оттеглянето на RotaShield – перорална, жива, тетравалентна ротавирусна ваксина на Wyeth през 1999 поради неблагоприятни странични ефекти, RotaTeq ще запълни липсата на пазара на подобна ваксина. Анализатори предричат годишните продажби на ваксината да достигнат $500 милиона.

Антибиотикът Ketek (telithromycin) на Sanofi-Aventis бе свързан с няколко случая на тежки чернодробни увреждания, а антидиабетните медикаменти Avandia (rosiglitazone maleate) и Avandamet (rosiglitazone maleate/metformin HCL) на GlaxoSmithKline – с оток на макулата.

Кремовете Elidel (pimecrolimus) на Novartis и Protopic (tacrolimus) на Astellas получиха „black box warning” – най-високата степен на предупреждение на FDA, за възможен риск за развитие на злокачествени заболявания.

За антифибринолитика Trasylol (aprotonin) на Bayer бе установено, че приложението му по време на сърдечни операции за намаление на кръвозагубата удвоява риска от бъбречна недостатъчност и инсулт. FDA реши, че антиастматичният медикамент Primatene Mist (на Wyeth) трябва да има нова лекарствена форма, която да не съдържа хлорофлуорокарбони.

AstraZeneca прекрати разработването на антикоагуланта си Exanta (ximelagatran) след случай на тежко чернодробно увреждане при един пациент. Медикаментът, за който се предполагаше, че ще се превърне в “blockbuster” с очаквани годишни продажби от $3 милиарда, бе отхвърлен от регулаторните органи в САЩ през 2004. Досега Exanta е приложен на около 400 пациенти за профилактика на венозен тромбемболизъм.

Roche временно прекрати набирането на пациенти за фаза 3 клиничното проучване на противораковия медикамент Avastin (bevacizumab) от съображения за сигурност.

Резултатите от изследването AVANT, което оценява ефикасността на медикамента за следоперативна превенция на рак на дебелото черво сочат, че комбинацията от bevacizumab, capecitabine и oxaliplatin води до по-висока смъртност, в сравнение с приложението на bevacizumab и стандартна комбинация за химиотерапия Folfox (oxaliplatin, 5-fluorouracil и leucovorin) или самостоятелно приложение на Folfox.

Pfizer обмисля да продаде отдела си за лекарства, продавани без рецепта (OTC продукти), който носи около $4 милиарда годишно. Приходите на фирмата намаляха с 2% през изминалата година, което се дължи най-вече на загубата на патента на Norvasc (amlodipine), голямата конкуренция на пазара на статини, която засегна Lipitor/Sortis (atorvastatin), и проблемите с COX-2 инхибиторите.

Подобни са и намеренията на Astellas – третата по големина фармацевтична компания в Япония (третият по големина фармацевтичен пазар в света), създадена от сливането на Fujisawa и Yamanouchi през миналата година. Интерес към отдела на фирмата за лекарства, продавани без рецепта, проявяват Takeda Pharmaceutical – най-голямата фармацевтична компания в страната, както и най-големият генеричен производител в Япония – Taisho Pharmaceutical.

Abbott Laboratories бе изключена от членство за период от минимум шест месеца от Асоциацията на Британската фармацевтична индустрия (ABPI), поради тежки нарушения на Кодекса за практика на организацията. (ИТ)

Използвани източници:

1. World Pharmaceutical Market Summary – Issues 1-2/2006 http://www.ims-global.com

2. PharmaTimes NewsOnline http://www.pharmatimes.com