МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/04/2006

Здравната реформа е една от водещите теми на броя, представена през погледа на дългогодишната кореспондентка на агенция Ройтер в България, която вече е член на екипа на МД. Когато става дума за заплати, приватизация, съкращения, дори седемте страници, които сме отделили едва ли ще са достатъчни.

Рубриката ни Продължаващо медицинско образование в този брой е с две теми: едната е терапия на сърдечната недостатъчност, в която ви предлагаме в обобщен вариант препоръките на American Heart Association и на American College of Cardiology, а другата е посветена на бронхиалната астма.

Поради големия читателски интерес, продължаваме да отделяме внимание на рака на гърдата, като в този брой фокусът ни е върху медикаментозното му лечение.

За пореден път пишем за безполезността на алтернативната терапия – сега при инфекции на горните дихателни пътища при деца. Предлагаме ви и обзор за ролята на плесените като причинители на алергии.

Връзката между подаграта и риска за сърдечносъдово и бъбречно заболяване е още една близка до клиничната практика статия. Много интересна и разнообразна е рубриката ни Урология, а новините от света на фармацевтичните фирми ще задоволят любопитството на колегите, които следят новостите на медикаментозния пазар.

Предлагаме ви и новите указания за профилактичен скрининг на рака на ендометриума и маточната шийка. Опитваме се да отговорим и на въпроса компрометирани ли са антивирусните медикаменти с обстоен коментар в рубриката ни Инфекциозни болести.

Приятно четене на МD

Моля, предайте броя и на колеги