И още нещо за бъбречните трансплантации в “Света Екатерина”01/03/2006

Докато коментарите у нас по обвиненията за допуснати закононарушения от д-р Александър Чирков и други длъжностни лица във връзка с бъбречните трансплантации в университетска болница “Св. Екатерина” утихнаха, авторитетни (специализирани и масови) медии в чужбина започнаха да им посвещават коментари.

Трудно е да се каже дали това е резултат от опити на хора да “експортират” проблема, за да могат да го експлоатират по-дълго на българската политическа сцена или защото темата е много противоречива в цял свят, затова ви предлагаме двете страни на спора:

Lancet:

Българска болница призна извършването на нелегални трансплантации

Мениджъри от една от най-добрите български болници признаха, че институцията е намесена в поне 20 нелегални операции за трансплантации на органи през последните две години, съобщи през февруари Lancet (1). Прокурори разследват обвиненията за търговията с бъбреци, вземани от източноевропейци и присаждани на богати чужденци.

В болница “Света Екатерина” са установени случаи, когато донорът и реципиентът са напуснали страната, преди да се установи дали между тях има роднинска връзка, както се изисква от българското законодателство. Заплащането за донорство на орган се смята за неетично и незаконно в повечето страни по света.

В момента се разследват данни, според които донорите на органи са били социално слаби хора от страни като Русия и Грузия, а реципиентите – богати пациенти, основно от Израел. Над 10 000 евро е била сумата за операция, но до сега няма доказателства, че донорите са получавали пари, смята Красимир Гигов, председател на борда на директорите на “Света Екатерина”, цитиран от Lancet.

Скандалът се разгоря, след като на летището в София бе задържан руски гражданин с пресен белег от скорошна операция, който призна, че е дарил бъбрек на мъж, за който твърди, че му е роднина, срещу което е получил 3400 евро. Операцията е била извършена в болница “Света Екатерина”.

Бившият директор Александър Чирков, по времето на който са извършени трансплантациите, е заплашен от затвор до осем години и глоба, а всеки лекар, участвал в незаконните трансплантации – с глоба до 30 000 лева. Но според публикацията в Lancet, едва ли ще се стигне до присъди и наказания.

Corriere della Sera

Подобен материал бе публикуван и в италиански всекидневник “Кориере дела сера”, като българският скандал бе използван за илюстрирането на глобалния проблем с търговията с органи. В статията бе намесена и Румъния.

Проф. Чирков

Когато помолихме проф. д-р Чирков за интервю, от клиниката му ни уведомиха, че той няма да бъде в страната до средата на март, но ни предоставиха писмото му до италианския вестник, изпратено на 21 февруари (поместваме го със съкращения):

“Позволете ми да направя уточнения на вашата публикация. Приемам, че вашето мнение се базира само на минала информация от българските печатни издания, която до голяма степен беше дирижирана от министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.

За съжаление, той е изявен комунистически лидер, изпълнен с омраза и завист лично към мен като немски професор още от времето, когато се завърнах по покана на тогавашното българско правителство и се заех със задачата да изградя модерната кардиология и кардиохирургия в България.

А всъщност ситуацията е следната: Университетска болница “Св. Екатерина” е най-добрата българска болница, която може да се сравнява по условия и обслужване с много западноевропейски такива (предполагам, че този факт е известен и на много италиански колеги) и ние сме лицензирани да извършваме трансплантации на всички органи.

Като факт ще отбележа, че първата сърдечна трансплантация в Източна Европа и в целия комунистически свят беше извършена от мен още през 1986. От тогава до сега рутинно при нас се провеждат и бъбречни трансплантации на български пациенти.

От 2004 година, след реконструкцията и разширението на болницата, нашата помощ за извършване на бъбречни трансплантации започна да се търси и от много чуждестранни пациенти. Такъв е и случаят с израелските граждани, които пристигнаха със свои близки, също израелски граждани, за извършване на бъбречни трансплантации.

Те идваха при нас с нотариално заверен документ, че са близки и че донорът е съгласен да дари бъбрека си без комерсиални интереси. Двамата подписваха и при нас декларация, че донорството е безвъзмездно и доброволно.

След извършване на трансплантацията, донорът го изписваме обикновено на втория следоперативен ден, а пациента – 8-12 дни по-късно, като всички трансплантации са успешни и с добри медицински показатели.

При нас не е проведена нито една трансплантация с използването на посредник или на фирма и пациентите търсят нашата помощ, така както това става в Германия, Австрия, Италия и други европейски държави.

За трансплантациите се даваше редовно информация на министерството на здравеопазването, а това че не сме се отчитали в Агенцията по трансплантации в седемдневен срок се дължи на факта, че е липсвала тази информация на нашата администрация и че това нареждане е едва от средата на 2005.

Прокуратурата ни проведе разследване в болницата за извършените трансплантации по поръчение на министъра на здравеопазването и се установи, че няма нарушение на българските закони.

Информацията, получена от нашите медии и съответно отразена във вашия вестник, е продукт на една мръсна комунистическа кампания, която може да е само във вреда на страната ни.”

Бележка на редактора:

МД ще публикува мнения на колеги, свързани със случая, които ни изпратите

Използвани източници:

1. Pancevski B. Bulgarian hospital admits role in illegal transplants. Lancet 2006; 367: 461 http://www.thelancet.com

2. http://www.corriere.it