За либидото и оралните контрацептиви01/02/2006

Дългосрочното приложение на орални контрацептиви (ОК) със синтетични естрогени води до повишена продукция на глобулина свързващ половите хормони (sex hormone-binding globulin – SHBG), като изненадващо увеличените нива на SHBG не спадат до нормалните си стойности, дори след преустановяване на приема на ОК, съобщиха авторите на проучване през януари в Journal of Sexual Medicine (1).

Необходими са допълнителни изследвания, които да установят причините за този пролонгиран ефект на хормоналните контрацептиви, както и дали той има значимо отрицателно влияние върху либидото и вагиналната лубрикация.

SHBG инхибира овариалния синтез на андрогени и свързва тестостерона. От години е известно, че естрогенът стимулира производството на SHBG в черния дроб. Освен при жените, които използват ОК, нивата на SHBG са повишени и по време на напреднала бременност.

„Само дългосрочни проучвания могат да посочат дали повишените нива на SHBG са перманентни и доколко това може да е свързано с женска полова дисфункция поради андрогенов дефицит, заяви д-р Claudia Panzer от Boston University Medical Center, която е водещ изследовател в настоящото ретроспективно изследване.

Проучването е проведено при 124 пременопаузални жени със сексуална дисфункция – 62 от тях са приемали ОК в момента на изследването в течение на поне шест месеца, 39 са използвали ОК за най-малко шест месеца преди това и 23 никога не са употребявали ОК. Средната възраст е била сходна в трите групи – 32, 33 и 36 години.

При използвалите ОК за продължителен период от време са били измерени четири пъти по-високи нива на SHBG, в сравнение с жените, които никога не са приемали подобни средства (p<0.0001). При бившите потребителки на ОК е установено понижаване на SHBG след преустановяване на приема на ОК, но стойностите са останали по-високи в продължение на месеци (при 11 жени повече от една година) в сравнение с тези, които никога не са прилагали ОК (p120 дни).

На 11-ия месец след преустановяване на приема на ОК, нивата на SHBG са се запазили два пъти по-високи в сравнение с резултатите при жени, които никога не са използвали ОК.

Хроничното повишаване на SHBG може би има дългосрочни ефекти върху сексуалното, метаболитното и психичното здраве, смятат авторите. Пролонгираното използване на ОК със синтетични естрогени вероятно причинява повишена експресия на гена за SHBG в черния дроб при някои жени и това трябва да бъде изследвано допълнително.

„Отдавна знаем, че 30 до 40% от жените, които ползват ОК, имат намалено либидо“, коментира д-р Andre Guay, директор на Center of Sexual Function/Endocrinology към Lahey Clinic в Peabody и съавтор на проучването. (ДЯ)

Използван източник:

1. Panzer C., Wise S., Fantini G. et al. Impact of oral contraceptives on sex hormone-binding globulin and androgen levels: a retrospective study in women with sexual dysfunction. J Sex Med 2006, 3: 104-113 http://www.blackwellpublishing.com/journal.asp?ref=1743-6095