Българските лекари – на почит в арабския свят, по частен път в Европа, с нови възможности в Австралия и Нова Зеландия01/02/2006

Не са много страните в света, където българският лекар би могъл да намери работно място, което да отговаря на неговия ценз и все по-високи изисквания за заплащане и работни условия. По традиция, той е уважаван и желан в редица арабски страни, като няколко посреднически агенции се занимават с уреждането на бюрократичните формалности.

Тези, които искат да се реализират в Европа (най-вече в западната й част) и в САЩ или други страни, правят това с много труд и по частен път – сами заплащат пътните разноски, таксите за приравнителни изпити и всички разноски по своя престой, сами уреждат многобройните формалности…

Документите за медицинско образование и специализации не са достатъчни в развитите държави. Много важно условие е и отличното владеене на езика, като изпитът за удостоверяването на това е доста сериозен. В повечето случаи се полага и изпит по специалността, който например във Великобритания е от две части, покрива цялата медицина и за явяване се заплаща такса от около 500 лири (около 750 евро).

Според интервюирани от нас специалисти, преграда към Европа може да се окаже и необходимостта да се работи с модерна техника, която в някои случаи не е позната на българския лекар, принуден да прави чудеса у нас с примитивна апаратура. В България хирурзи извършват операции и в случаи, когато в редица чуждестранни клиники, благодарение на съвременната техника, това са само манипулации.

Германия

Експомед ЕАД (телефони: 02/958 26 23; 958 22 93; 958 22 61; факс 02/958 26 32) – единствената държавна фирма за изпращане на български специалисти на работа в чужбина, сигнализира за интерес от частни болнични заведения в Тюрингия към наемането на български лекари.

„Подготвяме интервю за кандидатите, но все още не са ни известили кога и за какви специалности. Знаем само, че договорите ще бъдат за две години,“ каза в интервю за МД изпълнителният директор на фирмата д-р Христо Димов.

Месечното заплащане няма да е по-малко от 2000 евро. Пътните разноски, както и разходите за квартирата ще се покриват от работодателя. Изискването е за отлично владеене на немски език.

ЮАР

Съществуват възможности и за изпращане на български лекари в ЮАР, съобщи д-р Димов. При посещение на делегация на Министерството на здравеопазването на ЮАР през миналата година са били направени първите стъпки за подписването на договор за наемане на лекари от всички специалности.

Желанието на южноафриканската страна е лекарите да работят само в провинцията, а не в големите градове, като се очаква понякога местоработата да бъде доста отдалечена от жилището им. Заплащането се очертава да бъде доста високо – не по-малко от $5000. Срокът на договора – за три години, но без правото да бъде продължаван. Задължително изискване е отличното владеене на английски език.

„В процес на изясняване е легализацията на дипломите на нашите специалисти. Очакваме през февруари да пристигнат експерти от ЮАР, които ще проучват хорариума и начина на придобиване на дипломи в медицинските ни университети,“ каза д-р Димов.

Австралия и Нова Зеландия

Частната трудова борса М’98 – Маргарита Кирилова (e-mail: evro21@mail.bg; website: http://m-98.biz, телефони: 02/980 94 06 и 980 97 86) предлага три възможности за работа на български лекари в Австралия и в Нова Зеландия:

постоянно пребиваване или емиграция

договор за четири години за тези, които владеят английски език

пребиваване по „учебно-чиракуваща“ схема за тези, чиито познания по езика са недостатъчни (което въпреки всичко означава говоримо владеене на езика)

Месечните брутни заплати могат да бъдат до $6000 . Възрастовата граница е до 45 години, като в някои случаи, при дефицитни специалности, може да бъдат приети и кандидати до 55 години.

Кандидатите за „учебно-чиракуващата“ схема ще имат възможност да преминат 6-седмично обучение за усъвършенствуване на езика. Това ще бъде и техният пробен период, през който ще получават по $175 на седмица.

Стойността на самолетните билети, разходите за виза и квартира трябва се поемат от кандидатите.

Според д-р Димов, все повече се свива посредническата дейност на Експомед за предлагане на работа в арабските страни. Преди 7-8 години фирмата е имала на работа в чужбина около 500 специалисти, а сега те са само 110.

Като причина той изтъква очакваното присъединяване на България към ЕС през следващата година, както и подобреното заплащане на медиците в България, в резултат на протичащата реформа в здравеопазването.

„Хиляда долара вече не устройват нашите специалисти, които и у дома имат възможност да печелят добре,“ каза д-р Димов.

„Но считам, че за млад лекар е полезно да поработи където и да е в чужбина, за да натрупа опит. Така например в Тунис условията за работа са прекрасни, има много модерни клиники, отдавна се правят чернодробни трансплантации. За добър специалист обаче, заплащането там е ниско.“

Либия

Съдебният процес срещу българските медицински сестри и лекар в Либия, както и тежките присъди, предизвикаха рязък спад сред желаещите лекари да заминат на работа в тази страна, според Кирилова, която е работила много активно с Либия и само през 2003 година е изпратила повече от 120 лекари на работа в Триполи.

Но специалистите вече не ги привлича идеята да работят там, а и възможните рискове се подчертават от медийното отразяване на неволите на българските сестри в Либия. М’98 не изпраща лекари в Либия от миналата година.

„Още една причина да преустановя да изпращам наши специалисти в тази страна е, че от края на 2005 либийските власти прекратяват договорите на чуждестранните медици в Триполи, които са с дългогодишен престой в страната.“

Експомед също отчита, че предвид неоснователната присъда срещу нашите медици, от две години интересът към тази дестинация съвсем е пресъхнал, а е имало запитвания и търсене на лекари от либийска страна. Фирмата има максимум 500 души на територията на тази страна, които сами, по личен път са продължили договорите си.

Представители на български фирми-посредници твърдят, че специалисти от България са на почит в арабския свят.

„Получавала съм благодарствени писма за работата на наши лекари и стоматолози от скъпи частни клиники,“ каза Кирилова.

М’98 е специализирана за работа в арабските страни. Кирилова е живяла там 10 години, познава добре нравите и обичаите на местните хора. Фирмата е стартирала с договори в ОАЕ, после с Либия, Мароко, Судан…

„Успяхме да спечелим доверието на работодателите с коректност и отговорност в работата и сега изпращаме кандидатите по документи, като ние самите прецизно извършваме нашите проверки тук. Имам много добра връзка с посолствата на тези страни и получавам тяхното съдействие, когато е необходимо.“

Основен принцип за Кирилова е винаги на място да проверява условията, които работодателите предлагат на българските специалисти и затова може да гарантира какво те ще получат. Осигурила е, по нейните думи, и привлекателно заплащане.

Какво предлага ЕТ М’98 –Маргарита Кирилова:

„Сега изпращаме лекари в ОАЕ, Бахрейн и Судан, а от февруари – и в Кувейт. За съжаление, лекарите ни нямат достатъчно информация за Судан и за страните от Персийския залив. А според мен, в момента добрите места за работа са Судан, Бахрейн и Кувейт.“

За тези страни се изисква английски език на средно работно ниво, може и арабски. Предоставя се пълна медицинска осигуровка, но не и безплатни стоматологични услуги.

Фирмата удържа 25% от първата заплата на специалиста, като комисионна за посредническата си дейност.

Кирилова е доволна, че М’98 е първата фирма от Европа, стъпила на пазара в Судан и е много добре приета. Търсят се най-много хирурзи и акушер-гинеколози.

„Там имам договори с частни клиники и с болници в столицата Хартум, където минималната месечна заплата на лекар-консултант е $2000, а на хирурзите до – $4000, в зависимост от научната степен. Търсят се много неврохирурзи и ортопед-травматолози, като те са и най-добре платени – по $4000. Физиотерапевтите например, получават по $2000.“

През февруари могат да заминат 6-7 лекари (ортопед-травматолог, кардиолог, физиотерапевт, отоларинголог, както и стоматолог) в новата специализирана физио-терапевтична болница Al Safa Specialized в Хартум, която предлага месечни заплати от $2000 за лекари-консултанти, $2000–3000 за хирурзи и над $3000 за неврохирурзи и специалисти с научна степен. Собственик на болницата е д-р Фатах Ал-Рахман, който е завършил медицинското си образование и е специализирал в България.

Работодателят осигурява двупосочен билет, виза и обзаведен апартамент. Договорите са за една година с едномесечен пробен период. Пределна възраст за кандидатите е 60 години.

Има заявка и за екип от неврохирург, ортопед-травматолог и две медицински сестри за краткосрочен договор от един месец.

„Мениджмънтът на болниците в Судан е от интелигентни хора, повечето завършили в Англия или в САЩ. Болничните заведения са оборудвани с модерна техника,“ каза Кирилова.

За Бахрейн М’98 търси хирурзи, акушер-гинеколози, лекари-консултанти и много стоматолози.

Започва се с месечна заплата от 1800-2000 евро. При добра работа тя може да бъде увеличена след три месеца. Работодателят осигурява обзаведен апартамент, като поема всички разходи по него, двупосочен билет и виза.

Договорите са двегодишни, пробният период – три месеца. Пределна възраст е 57 години.

„Стандартът е висок, живее се спокойно – няма престъпност, можеш да си оставиш апартамента отключен и да излезеш,“ е лаконичното описание на Бахрейн, което дава Кирилова.

В Кувейт проявяват интерес към същите специалности (хирурзи, акушер-гинеколози, лекари консултанти) както и в Бахрейн. Заплащането е от $2500 до $5000 на месец.

Договорите са за една година, като отново има три месечен пробен период. Пределна възраст е също 57 години.

Какво предлага Експомед

Експомед работи главно на базата на междудържавни споразумения, като в момента Тунис, Сирия и Йемен предлагат договори на български лекари за двегодишен период.

Очаква се да бъде подписано споразумение и с Мароко, където предпочитат лекари, вече работили в Тунис. Сега в Мароко има 85 наши лекари. Вече има предложение за 40 души от различни специалности. Месечното заплащане е $1000-1200.

Предстои организирането през март на интервюта на кандидати за заминаване на работа в Тунис. Търсят се най-малко 25 лекари от всички специалности, без психиатри и стоматолози. Изисква се говоримо владеене на френски език.

Месечната заплата е около $1000, дежурствата се заплащат допълнително.

Йемен е поискал около 20 лекари от всички специалности. Месечното заплащане е чисто $900. Изисква се добро владеене на английски или на арабски език.

Сирия търси пет анестезиолози. Месечното заплащане е $1000. Изискванията за език са за владеене на английски, на френски, или на арабски. (ЛС)

Бележка на редактора: Уважаеми колеги, публикуваме статията по молба на много читатели, най-вече по-млади, които се интересуват от възможността да работят извън България. Това е само един кратък обзор на темата. По липса на място не можем да публикуваме всички подробности, за които можете да се обръщате към цитираните от нас фирми-посредници. За аудиторията на МД ще е много полезно да прочете личните впечатления на колеги, които вече са работили в изброените и в други държави, и практическите им съвети. Моля, пишете ни или се обадете в редакцията