Зеленчуци, който не яде… хапва плодове01/12/2004

Диетолозите трябва да бъдат по-прецизни и да се съобразяват с личната нагласа и предпочитания на пациентите, когато ги съветват да включват плодове и зеленчуци в хранителния си режим, показаха резултатите от проучване на проф. д-р Brian Wansink и сътр. от University of Illinois (www.uiuc.com), САЩ, публикувани в Journal of the American Dietetic Association през ноември (1).

Хората, които обичат повече плодове, имат различни вкусови предпочитания и съответно различни социални навици, сравнени с консумиращите повече зеленчуци, смятат изследователите. При пренебрегване на този факт, се намалява ефектът от масовите кампании за здравословно хранене, целящи редуциране до минимум на бързите закуски, десертите и богатите на мазнини храни.

Проф. Wansink и сътр. са установили, че 66% от участниците в проучването (508 от 770 души) могат да бъдат категоризирани като любители на плодове или съответно на зеленчуци, въз основа на точни вкусови предпочитания и възприятия. Това подкрепя хипотезата за наличието на разлика във вкуса, която определя и хранителния избор на всеки човек.

Проучването е проверило и идеята за връзка между хранителните предпочитания и социалните навици на участниците. Предпочитащите зеленчуци са се оказали същевременно и любители на пикантните ястия, на изисканите менюта, на консумацията на вино с вечерята, както и на експериментирането с нови кулинарни рецепти.

За разлика от тях, предпочитащите плодовете, имат по-голям афинитет към сладкишите, проявяват по-малко фантазия в кухнята, по-рядко канят гости и по-често завършват вечерята или обяда си с десерт.

„Предпочитанията към подправки и горчив вкус на храната при консумиращите повече зеленчуци, съответства на избора им на пикантни ястия и танинови червени вина, а влечението към десертите при любителите на плодовете е резултат от техния афинитет към сладко“, коментира д-р Wansink.

Като се познават различните хранителни предпочитания и обичаи на отделните хора, диетолозите и специалистите по хранене могат да подходят индивидуално и по-успешно да адаптират изготвените от тях диетични режими към съответните пациенти.

На обичащите сладко, може да бъде разяснено как плодовете всъщност са здравословен еквивалент на десертите и същевременно не изискват никакви усилия в кухнята. Любителите на пикантни храни и вечери в компания, трябва да бъдат окуражавани да експериментират с нови рецепти за зеленчукови (вместо месни) ястия и да продължават да впечатляват гостите си с правилния избор на червено вино.

„За здравните професионалисти е важно, когато отправят своите препоръки, те да са насочени и да достигнат до точната категория пациенти. Само по този начин би могла да се реализира целта на програмите за здравословно хранене и усилията не биха били напразни.“, съветва д-р Wansink. (ММ)

Използвани източници:

1. Wansink B., Lee K. Cooking habits provide a key to 5 a day success. J Am Diet Assoc. 2004 Nov; 104, 11: 1648-50 http://www.adajournal.com

2. Vegetable lovers should be viewed as different from fruit aficionados http://www.news-medical.net