След случаите на повишен суициден риск при прием на антидепресанти от деца, Американската агенция за храните и лекарствените средства (FDA) обяви, че ще засили постмаркетинговия контрол на медикаментите01/12/2004

За плановете на FDA за по-строг контрол на пазара на медикаменти пише в ноемврийския си брой British Medical Journal (BMJ 2004; 329: 1203 http://bmj.bmjjournals.com).

„Не винаги всички потенциални рискове, свързани с приложението на даден медикамент, се установяват при задължителните клинични проучвания, предхождащи регистрацията. Понякога сериозни странични ефекти се регистрират пo време на постмаркетинговите проучвания или при единични съобщения“, заяви Lester Crawford, от FDA.

Центърът за лекарствена оценка и изследване на FDA (www.fda.gov) заедно с американския Institute of Medicine (www.iom.edu) ще създадат комитет, който да направи анализ на ефективността на контрола на лекарствената безопасност, с акцент върху постмаркетинговото наблюдение.

FDA ще създаде механизъм за вземане на решения при наличие на различни становища вътре в самата агенция. В случаите с антидепресантите са били пренебрегнати заключения на експерти, които са предупредили за рисковете*.

В бъдеще, при наличие на различни вътрешни мнения в агенцията, те ще се отнасят за консултация към комисия от външни експерти и експерти на FDA, които нямат пряко отношение към проблема.

* Подробности за рисковете от приложението на селективни инхибитори на обратното залавяне на серотонина при деца може да прочетете в списание MD брой 1 (септември) стр. 65 и брой 2 (октомври) стр. 51

В България

Mеждународен симпозиум за борба с острата и хронична болка – през май 2005 година в София

От 5 до 8 май 2005 година, в Националния дворец на културата в София ще се проведе International Forum on Pain Medicine.

За първи път България става домакин на международна среща от такъв ранг в областта на борбата с острата и хронична болка – мултидисциплинарен проблем, който засяга лекари от различни специалности (специалисти по борба с хроничната болка, анестезиолози, общопрактикуващи лекари, невролози, хирурзи, психолози…).

Симпозиумът се провежда под егидата на Световния институт за изследване на болката (The World Institute of Pain – WIP), Международната асоциация за изследване на болката (The International Association for Study of Pain – IASP, http://www.iasp-pain.org), Европейската федерация на Международната асоциация за изследване на болката (The European Federation of IASP Chapters – EFIC, http://www.efic.org) и Българската асоциация за изследване и лечение на болката.

Председател на конгреса е проф. David Niv от Израел, а председател на местния организационен комитет е проф. Иван Смилов, президент на Българската асоциация за изследване и лечение на болката. Гост на симпозиума ще бъде

Sir Michael Bond, президент на IASP.

Крайният срок за подаване на резюмета е 01 февруари 2005 година. Организатор на форума е компанията KENES International, от интернет страницата на която може да получите допълнителна информация за срещата (www.kenes.com/ifpm).