Шоколад срещу кашлица?01/12/2004

Съставката на какаовите зърна theobromine, която се съдържа в какаото и шоколада, успокоява персистиращата суха кашлица и се очаква да послужи за създаването на по-ефективни противокашлични средства, показаха резултатите от проучване на проф. Peter Barnes и сътр. от Imperial College London, Великобритания, публикувани в списание FASEB през декември (1).

Теоброминът има почти три пъти по-мощен антитусивен ефект от кодеина, който за момента се смята за най-ефективното средство за купиране на суха кашлица, са показали данните от рандомизирано контролирано, двойно-сляпо проучване на теобромин, кодеин или плацебо при 10 здрави доброволци.

Като индикатор за ефективността на всяко средство е било използвано количеството capsaicin (капсаицин), необходимо да предизвика кашлица при участниците. Алкалоидът капсаицин, който се съдържа в чили чушките и е причина за техния дразнещ езика, небцето и гърлото ефект, доказа, че може да предизвиква доза-зависима кашлица in vivo при морски свинчета. Той се използва в клиничните проучвания за оценка на ефективността на противокашличните средства.

В групата на теобромин, в сравнение с контролите на плацебо, е била необходима три пъти по-висока концентрация на капсаицин, за да предивзика кашлица. При получавалите кодеин, гранично по-високо ниво на капсаицина, в сравнение с групата на плацебо, е възбудило кашлица.

„Теобромин потиска капсаицин-индуцираната сензорна деполаризация на вагусния нерв при морски свинчета и хора, което показва, че има инхибиторен ефект върху аферентната нервна активност“, заключиха авторите.

Според тях, антитусивното действие на теобромина е периферно-медиирано. За разлика от опиоидните противокашлични средства, той не води до нежелани странични ефекти върху централната нервна система като потискане на дихателния център и сънливост.

Лекуваните с теобромин са изпили по две чаши какао. Тепърва изследователите ще изследват ефективността на алкалоида при различни дозировки.

Теоброминът е алкалоид от метилксантиновата група, която включва и сходните на него вещества теофилин и кофеин. Той се съдържа в какаовото дърво (Theobroma cacao) и шоколада. Дози от този метилксантинов дериват, които са безопасни за хората, могат да бъдат летални за кучета и коне, тъй като те го метаболизират по-бавно. (ДЯ)

Използван източник:

1. Usmani O., Belvisi M., Patel H. Et al. Theobromine inhibits nerve activation and cough. FASEB, Published online 17 Nov, 2004 http://www.fasebj.org