„Новогодишно сърце“01/12/2004

Около Коледните и Новогодишните празници повечето хора се тревожат да не наддадат някой килограм, но трябва да са загрижени и за сърдечния си статус. Всяка година по време на празниците спешните отделения се посещават от пациенти със симптоми на палпитации и световъртеж. След преглед се оказва, че повечето болни са с ритъм, различен от синусовия (най-често с предсърдно мъждене).

Според д-р Ajit Raisinghani, директор на Лаборатория за неинвазивна сърдечна диагностика в University of California в San Diego (www.ucsd.edu), състоянието се дължи най-често на злоупотреба с алкохол (Taking care of the holiday heart http://www.innovations-report.com).

„Прекалената консумация на алкохол има токсичен ефект върху миокарда. Най-честите симптоми са палпитации и световъртеж. По-голямата част от пациентите с този проблем са млади хора – ученици в горните класове или студенти“, допълни д-р Raisinghani.

За щастие, симптомите обикновено отзвучават за 24 часа, но ако те персистират или се влошат, е уместно пациентът да се хоспитализира и да остане под лекарско наблюдение по време на периода до възстановяване на синусов ритъм.

Съвети за пациентите ви, които не искат да прекарат празниците в болница:

редовните физически упражнения (около 30 минути три пъти седмично) намаляват риска от сърдечно заболяване

избягвайте „тихия убиец“ – прекомерния прием на сол

въпреки, че празниците не са най-доброто време за започване на диета, опитайте се поне да не наддавате на тегло

не е необходимо да се лишавате напълно от мазнини – умерени количества ненаситени мастни киселини (маслинено олио, ядки, авокадо, риба и др.) са полезни за сърцето

бъдете внимателни за симптоми като задух, гръдна болка или тежест, световъртеж или гадене

винаги дръжте aspirin под ръка

намерете начин да се справите със стреса, който често предхожда празничните дни

осигурете си време за почивка – напрежението, тъгата, самотата и разочарованието могат да провокират или да влошат сърдечните аритмии

и не забравяйте – щастието и смехът са най-добрите лекарства (ИТ)

ИНФОРМАЦИОНЕН АРХИВ В ИНТЕРНЕТ

Интересуващите се от диабетология, метаболитен синдром, диабетна обезитология и кардио-диабетология, могат да намерят всички броеве на списание Доктор Д и списание Кардио Д в интернет на http://www.protos.bg/diabet/.

Също там е и седемгодишен архив на броевете на вестник Клуб Д – издание за болните от диабет, техните близки и здравните специалисти, грижещи се за тях.

За повече информация и безплатен абонамент за трите публикации, обадете се на тел.: 02/822 04 18.