Не позволявайте на стомашните киселини да опорочат предстоящите празници01/12/2004

Всекидневието на българина е свързано с редица фактори, които водят до нарушения в организма. Динамиката, стресът, несигурността, нередовното и непълноценно хранене, употребата на алкохолни напитки и кафе… всичко това води до различни по степен промени. Едно от най-честите нарушения, които омаловажаваме и подценяваме, е появата на променен киселинен баланс в стомаха – или както популярно се нарича – появата на „стомашни киселини“.

Голяма част от пациентите с подобно нарушение не се отнасят с нужната последователност и търпение към проблема. Хаотично се пият таблетки, не се търси лекарски съвет, счита се че половин лъжичка хлебна сода е някакво трайно решение.

Киселинните стомашни нарушения имат най-разнообразни симптоми. Първото и най-често оплакване е чувството за тежест и парене зад гръдната кост. Над 75% от пациентите имат това усещане за парене.

Паренето може да настъпи и през нощта – тогава нарушеният сън се явява втори важен сигнал за болестно увреждане. Има и редица други симптоми като гадене, оригване, подуване на стомаха и газове, регургитации (връщане на храна от стомаха към хранопровода).

Един симптом, който много рядко се свързва с повишена стомашна киселинност, е кашлицата. До 40% от хроничната кашлица се причинява от киселинно свръхпроизводство.

Появата на стомашни киселини показва един-единствен факт – в клетките на стомашната стена има повишено производство на солна киселина. И учениците знаят какъв е ефектът на солната киселина – тя разяжда всичко, с което влезе в съприкосновение.

В стомаха има сложни и добре синхронизирани механизми за неутрализиране на това разяждащо действие. Проблемът настъпва, когато поради най-разнообразни причини (хранителни, психологически, медикаментозни и др.) настъпи асиметрия и свръхпроизводство на стомашна киселина.

Началните симптоми са парене, гадене, кашлица. По-нататък идва нарушеният сън, намалената работоспособност, лошият апетит. Киселинните нарушения са „one-way ticket“ – нелекувани те имат еднопосочно развитие – езофагит – гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) – стомашна и/или дуоденална язва – и в най-занемарените случаи – рак на хранопровода.

Много пациенти не търсят лекарска консултация и прибягват до импровизирано и неефективно лечение. Освен всеизвестната хлебна сода, се пият редица други клинично неефикасни медикаменти, които в различна степен моментно намаляват паренето зад гръдната кост. Това не е разумното поведение. Нужно е системно лечение и търсене на пълно излекуване.

Фармацевтичната наука вече предлага ефикасни медикаменти, затова личната убеденост и последователност на пациента са от огромно значение. Лечението трябва да бъде под лекарски контрол и да се осъществява със съвременните медикаменти в тази област – така наречените инхибитори на протонната помпа.

Протонната помпа в стомашната клетка е мястото на образуване на солна киселина. Инхибиторите на протонната помпа ограничават свръхпроизводството на солна киселина. Ако се приемат с достатъчна продължителност – най-малко четири седмици – те водят до възстановяване на баланса.

През последните две години медикаментът Nexium (esomeprazole magnesium) се утвърди като най-ефикасния инхибитор на киселинно свръхпроизводство. Медикаментът е първия изомерен инхибитор на протонната помпа.

Екипът, създал изомерната структура на Nexium, спечели Нобелова награда през 2001 година. Беше създадена перфектната молекула – тази, която лекува болестта, а не нейните симптоми.

Nexium предлага трайно регулиране на киселинния синтез, пълно овладяване на симптомите и възстановяване на нарушенията в стената на стомаха и хранопровода. Приеман в доза 1 таблетка сутрин в продължение на месец, Nexium дава ефикасно и трайно лечение на киселинните нарушения. Медикаментът може да се приема и при нужда, което е особено актуално сега, когато наближават празници.

За допълнителна информация:

http://www.kiselini.hit.bg

http://www.purplepill.com