Мозъчна операция в САЩ – на живо във Великобритания01/12/2004

За първи път във Великобритания бе осъществено директно предаване на операция за отстраняване на менингиом, проведена в Overlook Hospital в New Jersey, САЩ. Посетителите на Dana Centre в Science Museum в Лондон можеха не само да наблюдават на живо хода на интервенцията, но и да задават въпроси на хирургичния екип (1, 2).

„Програмата дава възможност за „присъствие на живо“ на неврохирургичната операция. Зрителите имат възможност да наблюдават оперативната техника на хирурзите, работата на медицинската апаратура, както и уникални кадри от ендоскопските уреди“, заяви Lisa Jamieson, програмен директор в Dana Centre.

Предаването „Live from Brainworks“, което в началото на годината осъществи директно предаване на сърдечна операция, е част от образователна програма на Liberty Science Center в New Jersey. Хирургични инструменти, медицинска апаратура и консумативи, които се използваха по време на двучасовата операция, бяха на разположение и на аудиторията във Великобритания.

„Въпреки, че много хора в началото изразиха едва ли не отвращение и страх от идеята, повечето от тях внимателно следиха хода на операцията. Всъщност от 4000 зрители, само двама напуснаха по време на предаването“, заяви Nancy Butnick, програмен директор в Liberty Science Center в New Jersey, която присъстваше като модератор в Dana Centre. (ИТ)

Използвани източници:

1. Brain surgery to be broadcast live to a UK audience for the first time at Dana Centre http://www.innovations-report.com

2. Science Museum http://www.sciencemuseum.org.uk