Грипната пандемия е неизбежна, според СЗО01/12/2004

„Всяка държава в света трябва да се подготви за неизбежна пандемия от грип, отключена най-вроятно от вируса на птичия грип (подтип H5N1 на грипните вируси тип А), който доведе до смъртта на хора в Азия в началото на тази година“, заяви през ноември Shigeru Omi, регионален директор на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Reuters.

„В момента, ние сме по-близо до грипна пандемия, отколкото когато и да било в близкото минало и никоя държава не може да очаква да бъде пощадена“, добави Omi. „Исторически, пандемиите от грип следват цикъл, появявайки се на всеки 20-30 години, което означава, че поредната вече трябваше да започне“ (последната глобална епидемия е през 1968-1969 от Хонконгски грип, убил 20 милиона души).

Според експерта на СЗО, следващата грипна пандемия може да инфектира до 30% от населението на планетата и да причини смъртта на поне шест милиона от заболелите.

Вирусът на птичия грип (avian flu/influenza, bird flu, chicken flu) се появи преди малко повече от година, най-вероятно разпространен от мигриращи диви птици. Въпреки унищожаването на милиони домашни птици, H5N1 вече се е установил в азиатския регион, смята СЗО.

Вирусът не е опасен за дивите птици. Домашните патици също могат да бъдат носители на вируса, без да показват никакви симптоми на заболяването.

Епидемиолозите смятат, че грипната пандемия ще започне от животно, най-вероятно прасе, което може да бъде едновременно гостоприемник на подтипове грипни вируси тип А, които заразяват хора и птици. Тези подтипове вируси ще се кръстосат… и ще създадат нов подтип, към който хората нямат никакъв имунитет. Вече има съобщения за заразени от птичи грип тигри и домашни котки…

Две американски фирми съобщават, че разработват ваксини срещу птичи грип, но нито една от тях няма да е готова преди март 2005, когато свършва студения и грипен сезон в Азия.

Засега, Tamiflu (oseltamivir) на швейцарската фирма Roche е единственото ефективно средство за лечение на птичи грип, показаха резултатите от проучване на проф. John Oxford и сътр. от Queen Mary Hospital в Лондон, обявени през ноември.

Грипът, причинен от H5N1, предизвика смъртта на 32 души досега тази година, като в момента има заразени от него във Виетнам и Тайланд. През 2004 година в света са регистрирани около 50 случая на птичи грип при хора.

Tamiflu (www.tamiflu.com) е от класа лекарства, известни като инхибитори на невраминидазата, които блокират невраминидазния протеин на повърхността на грипния вирус. Той вече доказа ефективността си при лечението на подтипа H7N7 на грипния вирус тип А в Холандия през 2003 година, който инфектира над 1000 души.

Tamiflu е 12-ото най-продавано лекарство на Roche (www.roche.com) за 2003 година с приходи от $359 милиона и е одобрено за прилагане в САЩ, ЕС и Япония за лечение на грип, причинен от вируси тип А и тип В. Регистриран е и в България. (ДЯ)

Допълнителна информация:

1. Първи случай на заразяване на човек от човек с птичи грип. МД 2004, 2/октомври: 30

2. Tamiflu ефективен срещу птичи грип. МД 2004, 3/ноември: 25

3. http://www.who.int/csr/disease/avian_influenza/updates/en

4. http://www.cdc.gov/flu/avian

5. http://www.aav.org