Генетични тестове при постъпване на работа в Германия?01/12/2004

Генетичните тестове за наследствени заболявания могат да станат рутинни при кандидатстване на работа, ако бъде одобрен законопроект, внесен от правителството на Германия през октомври. Законът ще даде право на работодателите да изискват от служителите тестове за диагностициране на генни мутации, свързани с наследствени заболявания (1, 2).

Говорителят на правителството Klaus Vater поясни, че законопроектът не дава зелена светлина за рутинно генетично тестуване за наследствени заболявания. Според него, генетични тестове ще бъдат прилагани само при хора, при които дадена аномалия може да попречи на извършваната от тях отговорна работа – например зрително нарушение при шофьори в градския транспорт.

Въпреки това, Националният етичен комитет предупреди за възможността генетичните тестове да се използват като дискриминация срещу хора с наследствени заболявания и да се превърнат в изискване при кандидатстване за работа (допълнителна информация по темата виж „Настъпва ли времето на генетичната дискриминация?“ в MD, Брой 1, септември 2004, страница 80)

Говорителят на Зелената партия Volker Beck също критикува правителството за липсата на конфиденциалност и защита на личната генетична информация, като подчерта възможността на хора с наследствени нарушения да бъде отказвана застраховка.

Миналата година, учителка, която е била с висок риск за развитието на болестта на Huntington и на която е било отказана постоянна работа, спечели съдебно дело за правото на отказ за генетичен тест (BMJ 2003; 327:827).

Новият проектозакон е част от пакет от законодателни мерки на немското правителство, свързани с генното инженерство и биотехнологиите. (ИТ)

Използвани източници:

1. Burgermeister J. Germany may allow employers to introduce gene tests for job seekers BMJ 2004; 329: 940 http://www.bmj.bmjjournals.com

2. Gesetzentwurf ermoglicht Gentest fur Job-Suchende http://www.spiegel.de/spiegel/vorab/0,1518,322352,00.html