Гастроезофагеалният рефлукс е често срещан при астматици01/12/2004

Повече от една трета от астматиците страдат от гастроезофагеален рефлукс (ГЕР), показаха резултатите от финландско проучване, публикувани в списание Chest през ноември (1, 2). При страдащите от астма, ГЕР би могъл да съществува и без прояви на който и да е от класическите му симптоми, твърдят авторите на изследването.

ГЕР е често срещано заболяване, което засяга почти 20% от американската популация и се открива при 10% от възрастните жители на Финландия. При пациентите с астма, ГЕР се среща дори още по-често.

Не всички астматици със симптоми на рефлукс имат действително ГЕР, показва проучването, в което са били включени 90 пациенти, рандомизирано избрани измежду 2225 души, хоспитализирани за астма в шест специализирани болници във Финландия в рамките на една година.

Въпреки че 47 от общо 90 пациента са имали характерни симптоми на рефлукс, чрез 24-часов езофагеален pH-мониторинг е установено, че само 24 от тях (51%) действително са имали ГЕР. Общият брой на болните с диагностициран с pH-мониторинг ГЕР е 32 (36%), като осем от тях (25%) не са имали класическите симптоми на ГЕР.

„Двете състояния често присъстват едновременно, но остава неясно дали ГЕР би могъл да отключи астма или обструкцията на дихателните пътища и някои медикаменти за лечение на астма могат да предизвикат ГЕР“, пишат авторите.

Възможен некиселинен рефлукс би могъл отчасти да обясни защо само при 51% от пациентите със симптоми на ГЕР е установен рефлукс с езофагеалния pH мониторинг.Учените не са открили значима връзка между тежестта на двете заболявания, което според тях се дължи на сложната патофизиология на ГЕР и на участието в етиологията му на други фактори освен трансдиафрагмалното налягане.

Според резултатите от норвежко проучване, публикувано през декември в списание Gut, пушенето и приемът на солена храна са сред рисковите фактори за развитие на ГЕР (3). Въпреки че приемът на алкохол, кафе и чай също са били предложени като възможни рискови фактори, за тях не е установена подобна зависимост.

Авторите на проучването са сравнили начина на живот на 3153 пациенти с ГЕР с този на 40 210 души без симптоми на рефлукс.

Пациентите, които са пушили всекидневно повече от 20 години, са били със 70% по-голям риск от ГЕР в сравнение с непушачите. Участниците, които са съобщили, че консумират солено месо или риба поне три пъти седмично са били с 50% по-голям риск за рефлукс. Хората, които редовно добавят сол към храната си, са имали със 70% увеличен риск в сравнение с неупотребяващите солени храни.

Протективен ефект за ГЕР имат физическите упражнения за поне 30 минути седмично и редовната консумация на богат на фибри черен хляб. Тези фактори са свързани с 50% намаление на риска за ГЕР.

Авторите обясняват защитния ефект на физическата активност с укрепването на диафрагмалната мускулатура. Растителните фибри спомагат за отстраняването на нитратите и съответно на получаващия се от тях азотен оксид (азотен окис) от гастроинтестиналния тракт. Азотният оксид е свързан с ГЕР поради релаксиращия му ефект върху долния езофагеален сфинктер. (РК)

Използвани източници:

1. Kiljander T., Litinen J. The prevalence of gastroesophageal reflux disease in adult asthmatics. Chest 2004, 126: 1490-149 http://www.chestjournal.org

2. GERD common among asthmatics. Medwire Gastroenterology News 2004, Nov 15 http://www.medwire.md

3. Nilsson M. et al. Lifestyle related risk factors in the aetiology of gastro-oesophageal reflux. Gut 2004, 53: 1730-1735 http://gut.bmjjournals.com