FDA одобри имплантируем чип за медицинска информация01/12/2004

Американската агенция за храните и лекарствените средства (FDA) одобри през октомври Verichip (www.4verichip.com) – имплантируемо радиочестотно устройство, което ще съдържа медицинското досие на пациента. Лекарите се надяват, че приложението на Verichip ще доведе до по-бърза и по-добра диагноза и лечение, особено при спешни случаи, пациенти в безсъзнание и такива с липсващи медицински досиета (1, 2).

„Смятаме, че скенирането на Verichip, което е бърза, лесна и безболезнена процедура, ще се превърне в стандартен протокол при постъпване на пациенти в болниците и особено в спешните отделения, както е сега снемането на анамнеза, измерването на кръвното налягане, на температурата и др.“, заяви Angela Fulcher от фирмата-производител Applied Digital Systems (www.adsx.com) от Флорида, САЩ.

Чипът, с размери на оризово зърно, се имплантира под локална анестезия в областта на рамото на дясната ръка. Той съдържа персонален шестнайсет цифрен код. При скениране в областта на рамото с портативно устройство, чипът се активира и идентификационният код се разчита.

Applied Digital Systems ще дари 200 скениращи устройства на големите травматологични центрове в САЩ. Всеки от преносимите скенери струва $650, но компанията смята, че при широко внедряване на системата, тази цена ще падне до $150-200.

Базата данни на Verichip може да включва информация за имплантираното устройство, медицински досиета, персонални данни, здравноосигурителна информация, адрес на близките и др. Информацията в чипа може да се обновява от лекуващият лекар.

Според д-р Richrd Seelig от Applied Digital Systems, чипът ще е от особена полза при пациенти, които се лекуват от няколко лекари на различни места, пациенти с комплексни медицински проблеми или такива, които получават комбинирана терапия.

Чипът може да се прилага и като средство за осигуряване на ограничен достъп в ядрени централи, персонална идентификация, защита при финансови транзакции и др. До сега са имплантирани около 1000 чипа за осигуряване на ограничен достъп.

Тъй като активирането на чипа може да става само при близък достъп, не е възможно чрез него да се проследява индивидът или информацията да се събира от далечно разстояние. (ИТ)

Използвани източници:

1. Tanne J. FDA approves implantable chip to access medical records BMJ 2004; 329: 1064 http://www.bmj.com

2. FDA http://www.fda.org