Жена роди след автотрансплантация на овариална тъкан01/11/2004

За първи път в света, жена роди след ортотопна автотрансплантация на криосъхранена овариална тъкан, съобщи в октомврийския си брой The Lancet. Quarda Touirat, 32-годишна белгийка, роди здраво момиченце, тежащо 3.7 кг., в Cliniques Universitaires Saint-Luc в Брюксел (1, 2).

„Криосъхранението на яйчникова тъкан трябва да се предлага на всички млади жени, диагностицирани с рак“, заяви проф. Jacques Donnez, ръководител на екипа, извършил автотрансплантацията (3). „Криосъхранението на овариална тъкан, преди започване на лечение за рак, е възможност за запазване на фертилността на жените, без да се забавя началото на химиотерапията.“

През 1997 година, на пациентката е поставена диагноза напреднал (стадий IV) Ходжкинов лимфом. Преди курса с химиотерапия, са били взети лапароскопски пет биопсии (12-15 мм дълги и 5 мм широки) от кортекса на левия яйчник и съхранени в течен азот при температура -200°C (криосъхранение). Яйчниците не са били отстранени, тъй като лекарите са се надявали тяхната функция да се възстанови след химиотерапията.

След едногодишно лечение, което е включвало и лъчетерапия, менструацията е спряла, а хормоналните концентрации са показали овариална недостатъчност. Пациентката е получавала повече от две години хормоналнозаместителна терапия, която е била прекратена през 2001 година, поради желанието на жената да забременее.

През февруари 2003 година, овариалната тъкан е била реимплантирана лапароскопски в гънка на перитонеума, в близост до фимбриите на дясната маточна тръба. След пет месеца, базалната температура, менструалният цикъл, трансвагиналният ултразвук и концентрацията на хормони са показали възстановяване на редовни овулаторни цикли.

Чрез лапароскопия са потвърдени данните от ултразвука за наличие на фоликули на мястото на реимплантация. От петия до деветия месец след трансплантацията пациентката е имала менструално кървене и развитие на фоликули или corpus luteum с всеки цикъл.

През януари 2004 година жената е забременяла по естествен път, без помощта на in vitro фертилизация или овариална стимулация. Изследователите са установили, че плодът се е развил от яйцеклетка, отделена от трансплантираната яйчникова тъкан.

Според специалистите, недостатък на метода е възможното наличие на злокачествени клетки в овариалната тъкан, взета чрез биопсия и рецидив на заболяването след реимплантацията (3). (ИТ)

Използвани източници:

1. Donnez J., Dolmans M., Demylle D. Livebirth after orthotopic transplantation of cryopreserved ovarian tissue. The Lancet Oct 2004; 364 (9442): 1405-10 http://www.thelancet.com

2. Singh D. Live birth reported after ovarian tissue transplant. BMJ 2004; 329: 761 http://bmj.bmjjournals.com

3. http://www.medscape.com/viewarticle/490174