Ваксина срещу глаукома?01/11/2004

Медикамент, който се прилага за лечение на множествена склероза, може да се окаже ефективен и при лечение на глаукома, показва проучване, публикувано през септември в American Journal of Ophthalmology (1). Ваксиниране с Copaxone, одобрен от FDA (2) за лечение на множествена склероза (multiple sclerosis – MS), води до повишена невропротекция при опитни животни с травма на оптичния нерв и хронична глаукома.

Причината за невродегенерацията при глаукома все още е неясна. Оптичният нерв съдържа влакна, които независимо от стадия на заболяването, са податливи на невропротекция и биха се съхранили от дегенерация при подходящо фармакологично въздействие.

Стимулиране на Т-клетките може да доведе до засилен имунитет и невропротекция, без риск да се развие автоимунно заболяване. Този феномен е наречен „протективен автоимунитет“. Учените се надяват да въведат този механизъм в клиничната терапия

Copaxone (glatiramer acetate) на Teva Pharmaceuticals USA (3), действа чрез модулиране на имунните процеси. Механизмът му на действие при MS не е напълно ясен, но се смята, че модифицира автоимунните реакции към миелина, а оттам и честотата на рецидивите.

Наричан по-рано copolymer-1, Copaxone представлява синтетичен протеин, който стимулира миелинизацията на невроните в централния и гръбначния мозък. Химическата структура на glatiramer acetate наподобява естествения миелин. (ИТ)

Използвани източници:

1. Scwartz, M Vaccination for glaucoma: Dream or reality?

American Journal of Ophthalmology 2004; 138 (3): 515 http://www.ajo.com

2. Food and Drug Administration http://www.fda.gov

3. Teva Pharmaceuticals http://www.tevausa.com