Tamiflu ефективен срещу птичи грип01/11/2004

Tamiflu (oseltamivir) на швейцарския фармацевтичен гигант Roche е ефективно средство за лечение на птичи грип (подтип H5N1 на грипните вируси тип А, за който Световната здравна организация, СЗО твърди, че може да бъде причината за смъртоносна грипна пандемия), показаха резултатите от проучване на проф. John Oxford и сътр. от Queen Mary Hospital в Лондон, обявени през ноември, съобщи Reuters (www.reuters.com).

Птичият грип (варианти на името на английски avian flu/influenza, chicken flu, bird flu) предизвика смъртта на 32 души досега тази година, като в момента има заразени от него във Виетнам и Тайланд. През 2004 година в света са регистрирани общо 44 случая на птичи грип при хора.

Tamiflu (www.tamiflu.com) е ново противогрипно химиотерапевтично средство от класа инхибитори на невраминидазата, които блокират невраминидазния протеин на повърхността на грипния вирус – илюстрация на механизма им на действие можете да намерите на: http://www.spri-gripa.info/display.php?page=m3

Oseltamivir вече доказа ефективността си при лечението на подтипа H7N7 на грипния вирус тип А в Холандия през 2003 година, който инфектира над 1000 души. Tamiflu е 12-ото най-продавано лекарство на Roche (www.roche.com) за 2003 година с приходи от $359 милиона и е одобрено за използване в САЩ, ЕС и Япония за лечение на грипни вируси тип A и тип B. Регистриран е и в България.

Според СЗО, цикличният характер на грипните епидемии (средно веднъж на 27 години, последната през 1968-1969 от Хонконгски грип) предопределя неизбежността на нова пандемия и най-вероятният й причинител се очаква да бъде подтип H5N1, който доведе до смъртта на милиони птици в Азия и се прехвърли при хората. (ДЯ)

Допълнителна информация:

1. Първи случай на заразяване на човек от човек с птичи грип. МД 2004, 2/октомври: 30

2. http://www.who.int/csr/disease/avian_influenza/updates/en/

3. http://www.cdc.gov/flu/avian

4. http://www.aav.org