Проф. д-р Джон Кенеди: „Аз бих започнал терапията с АСЕ инхибитори“01/11/2004

Заради вторичната превенция при съдови заболявания и по икономически причини

Проф. д-р John Kennedy работи в Glasgow Nuffield Hospital, Великобритания и е национален координатор на клиничното проучване HOPE (Heart Outcome Prevention Evaluation Study). Специалист е в сферата на инвазивната кардиология, коронарната ангиопластика и имплантирането на пейсмейкъри. Основните му научни интереси са в областта на епидемиологията на коронарната болест, електрофизиологията на ритъмните нарушения, рентгеновите методи за оценка на функцията на изкуствените сърдечни клапи. В София, по покана на Sanofi-Aventis, той разговаря с Георги Налбантов от SeeNews:

– Какви са клиничните приложения на АСЕ инхибиторите?

– ACE инхибиторите и по-точно част от тях (ramipril), според проучването HOPE, имат значителен положителен ефект при вторична профилактика след миокарден инфаркт, инсулт, ангиопластика…

Чрез АСЕ инхибиторите се намалява рискът от повторен сърдечносъдов инцидент с 20-33%. Не е ясно също така до каква степен намаляването на артериалното налягане само по себе си води до тези резултати и дали това не е вторичен ефект.

– Каква надежда ни дава проучването HOPE (бел.ред. „hope“ в превод на български означава „надежда“)?

– HOPE ни даде надежда за бъдещето и ни показа, че със сравнително малко средства от държавата, може да постигнем значими здравни резултати. HOPE е едно от първите проучвания, които показаха това.

– Какви са основните предимства на ramipril (Tritace)?

– Основните предимства на ramipril бяха установени в HOPE. Ramipril, както и другите ACE инхибитори, беше използван за лечение на артериална хипертония и сърдечна недостатъчност.

В две по-ранни проучвания беше установено, че някои АСЕ инхибитори, като captopril например, не променят смъртността при пациенти със сърдечна недостатъчност, а намаляват честотата на миокардните инфаркти за наблюдавания период. Тези резултати всъщност станаха причина за започването на HOPE.

– Каква е ролята на AСЕ инхибиторите за глобалния сърдечен риск?

– В развитите страни на Европа и Северна Америка преобладават дегенеративните съдови заболявания и това е проблем, който ще налага прилагането на АСЕ инхибитори като ramipril. Към това можете да добавите и диабет тип 2, който е също огромен здравен проблем.

В известен смисъл това е болест на богатите страни – колкото повече хора с наднормено тегло има, толкова по-чест е диабет тип 2. И това заболяване засяга все повече млади хора.

– Защо трябва да предписваме ramipril на пациенти с диабет?

– Има няколко значими проучвания, които доказват, че АСЕ инхибиторите намаляват риска от развитие на диабет тип 2, същото е установено и за ARB. Механизмът за тази превенция не е установен, но той е доказан в редица проучвания.

Може би по някакъв начин те променят чувствителността на тъканите към ендогенния инсулин на пациента и правят действието на инсулина по-ефективно. Може би те само отлагат развитието на диабет тип 2 във времето с 5-10 години, но в краткосрочен план те имат доказан превантивен ефект.

– Кои пациенти са най-подходящи за лечение с АСЕ инхибитори?

– АСЕ инхибиторите и ARB са с доказан ефект при пациенти със сърдечна недостатъчност, артериална хипертония, пациенти с инсулт или преходни исхемични атаки.

Аз бих започнал терапията с АСЕ инхибитори заради вторичната превенция при съдови заболявания, която осигуряват, но която досега не е установена при ARB. Също така и по икономически причини – АСЕ инхибиторите не са толкова скъпи както ARB.

Никоя страна в света не може да пренебрегне икономическите аргументи. Трябва да се стремим да постигнем максимален ефект за средствата, които харчим.

ACE инхибитори

(инхибитори на ангиотензин конвертиращ ензим)

ARB

(ангиотензин рецепторни блокери)