Пчелен мед подпомага лечението на рани01/11/2004

Пчелният мед има антибиотични свойства, показа изследване на University of Wales Institute Cardiff (UWIC), представено през септември на 155-тата среща на Дружеството по обща микробиология (Society for General Microbiology) в Trinity College в Дъблин, Ирландия (1).

Учени от Департамента по приложни науки (School of Applied Sciences) на UWIC, изследвали защитните механизми на бактериите, предполагат, че пчелният мед от цветовете на храста Manuka (Leptospermum plants), който расте в Нова Зеландия и в Австралия, може да е ново ефективно средство срещу тежки раневи инфекции. Той не само потиска развитието на изолираните бактерии, но и нарушава някои от защитните им механизми.

„Ако бактериите се размножат достатъчно време, те образуват повърхностна слузеста маса, наречена биофилм, което ги прави по-малко чувствителни към антибиотици и антисептици. Лекарите трябва максимално бързо да отстранят този биофилм, за да могат да лекуват ефективно раневите инфекции“, заяви Ana Henriques от UWIC. Образуваният биофилм от бактериите води до хронифициране на инфекцията и образуване на язви.

Учени са култивирали шест различни щама на бактерии, пет от които се развиват при раневи инфекции. Колониите са третирани с пчелен мед, което е довело до нарушаване структурата на формирания биофилм. След изследване през различни периоди се е оказало, че поради нарушаването на структурата на биофилма, бактериите са били по-чувствителни към антибиотично лечение.

Резултатите от проучването показват, че локалното приложение на пчелен мед, може да е алтернатива на антибиотиците и антисептиците, особено в развиващите се страни, където той е евтин, за разлика от модерните антибиотици. В началото на годината бяха разрешени за употреба превръзки за рани, импрегнирани с пчелен мед от Manuka.

Апитерапията или лечението с пчелен мед е прилагано още от древните гърци (2). (ИТ)

Използвани източници:

1. O. Okhiria, A. Henriques, N. Burton et al. The potential of Manuka honey for the disruption of biofilms produced by strains of Pseudomonas aeruginosa isolated from wounds http://www.sgm.ac.uk/meetings/MTGPAGES/TcdPsPosters.cfm

2. Knox, A Harnessing honey’s healing power http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/3787867.stm