Нов метод за оперативни корекции в устната кухина01/11/2004

Нов метод за оперативни корекции в областта на устната кухина, който се състои във вземане на малко (няколко милиметрово) парче от устната мукоза и увеличаването му чрез тъканно инженерство, създадоха хирурзи от University of Michigan в САЩ. С получената тъкан могат да се коригират дефекти в устната кухина при пациенти със злокачествени заболявания, диабет, травми и други (1).

Според доктор Stephen Feinberg, ръководител на екипа, тъканното инженерство има много предимства, като например по-малък размер на взетата тъкан и използването на мукозна тъкан вместо традиционно използваните кожни присадки.

Малките парчета мукоза се поставят в среда, която стимулира клетъчния растеж. След няколко седмици се получава парче мукозна тъкан с размери от няколко сантиметра. То се поставя на специално разработена дермална подложка AlloDerm на компанията LifeCell Corp. (2) и се държи в среда, която съдържа протеини, витамини и хранителни добавки.

Доскоро основният метод, който се използваше за корекции в устната кухина, беше трансплантация на кожа, взета от бедрото. Недостатък на този метод е, че кожата не е толкова еластична и е по-дебела от мукозата. Наличието на голяма кожна присадка удължава времето за възстановяване на пациента.

В момента екипът използва техниката при петима пациенти, за да получи разрешение от FDA за провеждане на по-големи клинични проучвания. Досега методът е използван с успех при 80 души в Япония. Авторите се надяват тази техника да може да се прилага и при големи реконструктивни операции в пластичната хирургия.

Учените са се опитали да изолират и стволови клетки от взетата тъкан. Те се надяват да изработят тъкан за трансплантация, получена само от стволови клетки, тъй като те се размножават по-бързо и имат по-дълъг живот.

Екипът е част от група изследователи в University of Michigan, които се занимават с приложение на тъканно инженерство за медицински цели. Част от лекарите се занимават с опити за формиране на костна или зъбна тъкан и методи, при които тялото на пациента ще може да произведе необходимите материали за собственото си оздравяване. (ИТ)

Използвани източници:

1. U-M team treating mouth wounds by engineering tissue grafts http://www.dent.umich.edu

2. LifeCell Corporation http://www.lifecell.com