Майчиното тютюнопушене води до колики при кърмачета01/11/2004

Тютюнопушенето при майки-кърмачки повишава риска от колики при техните бебета, показаха резултатите от анализ на шест проучвания, направен от д-р Edmond D. Shenassa от Brown Medical School в Providence и д-р Mary-Jean Brown от Harvard School of Public Health в Boston и публикуван в списание Pediatrics през октомври (1, 2).

Според д-р Shenassa и д-р Brown, тютюнопушенето е свързано с високи концентрации на мотилин в плазмата, което нарушава нормалното функциониране на храносмилателния тракт и е причина за появата на колики и гастроезофагеален рефлукс.

Авторите са установили, че само едно от изследванията е използвало „правилото на трите“ на Wessel при дефиниране на кърмаческите колики – плач най-малко три часа дневно, поне три дни седмично за период от минимум три седмици. Останалите пет проучвания са използвали недостатъчно точни критерии за дефиниране на състоянието. Пет от шестте клинични изследвания подкрепят тезата, че майчиното тютюнопушене е независим рисков фактор, който води до появата на колики при кърмачетата.

Нормалният растеж и развитие на новороденото се определят отчасти от правилното функциониране на гастроинтестиналния тракт. През първите пет-шест месеца от живота си децата удвояват теглото си при раждането. През този период на интензивен растеж е необходимо храносмилателната система да е достатъчно активна и да функционира оптимално. Ето защо е важно своевременно да бъдат открити причините, които водят до нейната дисрегулация, да се намери ефективно лечение и да се осигури ранна превенция.

Един от изменяемите рискови фактори е тютюнопушенето на майката по време на бременността и лактацията.

„В САЩ почти половина от жените-пушачки продължават да пушат по време на бременността, което прави около 12% от родилките“, подчертава изследователският екип. „Ако, както ние предполагаме, излагането на цигарен дим повишава риска за колики, то това би осигурилo допълнителен стимул на родителите да се въздържат да пушат.“ (КД)

Използван източник:

1, Shenassa, Е., Brown, M-J. Maternal smoking and infantile gastrointestinal dysregulation: the case of colic. Pediatrics 2004; 114: e497-e505 http://pediatrics.aappublications.org и http://www.medscape.com