Имуномодулацията – как да лекуваме грипа?01/11/2004

Грип! Най-често споменаваната дума в медицински и популярни издания през есенно-зимните месеци. И съвсем основателно, доколкото почти всеки човек в България в един или друг момент ще изпита симптомите на грипа.

Но дали наистина това е грип?

Кашлицата, високата температура и ринореята са причинени от имунната реакция на човешкия организъм към широка група от вируси, наречени респираторни. Грипните и парагрипните вируси сами по себе си също са изключително разнообразна група и предлагат все по-различни модификации за диагностициране от лекарите.

Това, което използваме, за да се излекуваме от грипа, е комплекс от мерки, включващи безотказни бабини рецепти и симптоматични медикаменти. Профилактиката ни се изразява в различни ваксини и противовирусни средства.

За съжаление, те не винаги дават добри резултати, имат странични ефекти и трудно обхващат целия диапазон от разнообразие във вирусната идентичност. Това, на което се надяваме е, че вирусната инфекция ще мине „от самосебе си“ – т.е. разчитаме на собствените си имунни защитни сили.

Популярно стана названието имуномодулатори. Какво означава този термин?

Имунната система на човешкия организъм се задейства от чужд за него (инфекциозен) агент, като се активират двете фази на имунния отговор – бърза (клетъчен имунитет) и последваща, бавна (хуморален имунитет).

Клетъчният имунитет се изразява в агресивното действие на собствени клетки (Т-лимфоцити, макрофаги и клетки-естествени убийци), които прихващат и дезинтегрират инфекциозните агенти, а хуморалният представлява последващ етап, при който от самите Т-лимфоцити се произвеждат пептидни вериги – антитела, които ги доунищожават.

Имуномодулатори

са продуктите, които активират клетъчния имунитет

Такъв е и медикаментът на фирма „Евофарма“ – Isoprinosine® (www.

ewopharma.com) Един „интригуващ“ продукт, който вече три десетилетия е обект на интензивно проучване и е прилаган при голям брой инфекциозни заболявания и състояния на потиснат имунитет.

Вече е натрупана значителна научна информация и клиничен опит с Isoprinosine® (в световен мащаб – един от най-използваните имуномодулатори). За това допринасят неговата безвредност, ясни показания, изчистени терапевтични схеми, лесна перорална дозировка.

Isoprinosine® е „пробив“ в представата, че с имуномодулатори се лекува само в специализирани клиники, разполагащи с мощни имунологични лаборатории. Той може да бъде полезен в обичайната практика на клиницистите в овладяването на голям брой вирусни инфекции като самостоятелна и спомагателна терапия.

Именно това е и тенденцията в съвременната терапия на грипа и грипоподобните симптоми.

Една грипна инфекция винаги е предхождана от частично намаляване на защитните сили на организма. След „среща“ с вируса на грипа имунитетът ни се задейства и от неговата активност и стремежа на вируса да оживее и да се размножи се изявява клиничната картина на грипа.

Приемът на симптоматични средства (антипиретици, аналгетици, витамини и др.) не е достатъчeн, за да се защитим от все по-агресивните вируси и реално не отстранява причинителя на заболяването. Противовирусните средства за съжаление, не са широкоспектърни и повлияват само определени групи вируси.

Използването на имуномодулатора Isoprinosine® в терапията на грипа:

осигурява редуциране в интензивността на симптомите

скъсява продължителността на инфекцията

предотвратява развитието на усложнения

намалява честотата и интензивността на симптомите

нормализира засегнатите имунологични параметри.

Isoprinosine® има доказани имуномодулираща и директна противовирусна активност.

Имуномодулиращата се изразява в предизвикването на Th1 реакция, която инициира узряването и диференцирането на T-лимфоцитите (клетки-убийци), които са активирани от антигени. По този начин Isoprinosine® дава възможност на организма да оптимизира своя собствен имунологичен потенциал.

По отношение на директната противовирусна активност: in vivo Isoprinosine® инхибира синтеза на вирусната матрична РНК. Потиска транслацията на вирусната и РНК, като по този начин нарушава белтъчния синтез на вирусите, ограничава цитопатичния им ефект и нарушава размножителния им процес.

Isoprinosine® не индуцира вирусна резистентност.

При възрастни и деца обичайната дозировка е 50 mg/kg /ден, разпределени на 3-4 приема. Това обикновено са шест таблети дневно за възрастни и една таблетка от 500 mg на ден за 10 kg телесно тегло за деца.

При терапията на остри респираторни вирусни инфекции, какъвто е и грипът, имунолозите препоръчват възможно най-ранен прием на Isoprinosinе® – още при първите симптоми на заболяване. Приемът на Isoprinosine® е между 5 и 10 дни или до два дни след стихване на симптомите. При често боледуващи деца е удачен 7-дневен прием на стандартната дневна дозировка (50 mg/kg телесно тегло), последван от 7-дневен прием на половината от тази дозировка.

Д-р Адел Нажжар