Имплантирани лещи коригират късогледство



01/11/2004

Пластичните лещи Artisan за коригиране на средна и тежка форма на миопия, които се имплантират за постоянно в окото бяха одобрени от Американската агенция за храните и лекарствените средства (FDA) през септември (1, 2). Те се наричат още „интраокулярни лещи“ (intraocular lens-IOL) и са подобни на лещите, които се имплантират при катаракта на окото.

Произведените от Ophtec Inc. нови лещи намаляват или напълно компенсират миопията при възрастни и ще са алтернатива на очилата, контактните лещи и лазерната корекция на късогледство. Те могат да се прилагат при пациенти, които нямат други очни заболявания, но не бива да се използват при хора, които имат умерен и тежък астигматизъм. За разлика от лещите, които се имплантират при катаракта и заместват естествената очна леща, новите IOL се имплантират пред нея.

Ophtec Inc.е изследвал приложението на новите лещи при 662 пациента с умерена и тежка форма на късогледство, в 22 медицински центъра в САЩ. Едно от регистрираните усложнения е загуба на ендотелни клетки на роговицата, при пациенти с имплантирани лещи. Ендотелът на роговицата е слоят, който е жизнено важен за прозрачността .

За тригодишен период е установена продължителна загуба на ендотелни клетки (около 1.8% на година). Не е ясно, дали тази загуба на ендотелни клетки би се запазила в същите темпове и в дългосрочен план и какви ще са късните ефекти на имплантираните лещи върху корнеята.

Други регистрирани странични ефекти са отлепване на ретината (0.6%), развитие на катаракта (0.6%) и оток на роговицата (0.4%). FDA задължи Ophtec Inc. да проведе петгодишно постмаркетингово проучване за оценка на степента на риска от развитието на катаракта, отлепване на ретината и други очни проблеми.

Лещите Artisan не премахват напълно нуждата от очила, тъй като не коригират астигматизма и не подобряват нощното виждане. (ИТ)

Използвани източници:

1. Ophtec News http://www.ophtec.com

2. US Food and Drug Administration http://www.fda.gov