Детска пневмококова ваксина помага и на възрастни01/11/2004

Конюгираната пневмококова ваксина Prevnar (или Prevеnar*) на Wyeth, използвана в САЩ при деца от 2000 година, е намалила инвазивните пневмококови инфекции и при възрастни и може да редуцира смъртността от тези усложнения при грип, съобщи д-р Keith Klugman от Emory University в Атланта, САЩ през ноември, цитиран от Reuters (www.reuters.com).

Prevnar** предпазва децата от седем типа Streptococcus pneumoniaе, за които се смята, че са най-разпространените причинители на лобарна пневмония, бактериемия, отит и менингит.

Дори и в ерата на антибиотиците, бактериемията със Str. pneumoniaе води до летален изход при 15-10% от случаите.

Според д-р Klugman, Prevnar (www.prevnar.com/www.prevenar.com), прилаган при децата, предпазва и възрастните от пневмококова бактериемия в 60-70% от случаите – от започване на прилагането на тази ваксина в САЩ по-малко възрастни хора са били заразени със смъртоносни типове пневмококи.

„При деца Prevnar намалява пневмококовите инфекции с невероятните 85-90%“, заяви д-р Klugman по време на среща, организирана от American Society for Microbiology (www.asm.org). При възрастните намаляването е от 35%.

Има и 23-валентна полизахаридна пневмококова ваксина за възрастни (PPV23), но намаляване на инфекциите е регистрирано през последните четири години само при седемте типа Str. pneumoniaе, от които предпазва Prevnar.

Въпреки недостига от Prevnar през последните две години, Wyeth (www.wyeth.com) очаква продажби от за един милиард долара през 2004 – рекорден приход сред всички ваксини в света.

GlaxoSmithKline (www.gsk.com) изпитва в момента нова пневмококова ваксина в Чехия и Словакия, а Aventis-Pasteur (www.aventispasteur.com) тества друга във Филипините, но не се очаква те да се появят скоро на пазара.

Регистрирани за употреба в България (www.bda.bg) са Prevеnar и Pneumo 23 (PPV23) на Pasteur Merieux Serums & Vaccins*** (www.sanofi-aventis.com). (ДЯ)

* Prevеnar e търговското име на ваксината извън САЩ

**Допълнителна информация за пневмококовата имунопрофилактика и показанията за нейното прилагане – в брой 2 на МД (може да ви я изпратим по e-mail, ако ни пишете на md@capital.bg)

*** Историческа справка за сливане и поглъщане на компании:

Marcel Merieux създава Merieux Biological Institute в Lyon (Фр) през 1897 г.

John FitzGerald създава Connaught Laboratories през 1914 г.

Rhone-Poulenc купува 51% от Institut Merieux през 1968 г.

Pasteur Institute създава Pasteur Production – дъщерна компания за производство на ваксини, през 1974 г.

Pasteur Productionе e купена от Merieux Institute и новата компания е наречена Pasteur Vaccins през 1985 г.

Merieux Institute купува Connaught Laboratories и дъщерните му компании през 1989 г.

Pasteur Merieux Serums & Vaccins е създадена през 1990 г.

Pasteur Merieux Serums & Vaccins е купена от Rhone-Poulenc през 1994 г.

Pasteur Merieux Connaught става новото име на Pasteur Merieux Serums et Vaccins през 1996 г.

Rhone-Poulenc и Hoechst обединяват медицинските си дейности в нова фирма – Aventis през 1999 г.

Като член на тази група, Pasteur Merieux Connaught променя името си на Aventis Pasteur.

Aventis Pasteur става част от новосъздадената през 2004 г. фирма Sanofi-Aventis.

Varenicline на Pfizer (www.pfizer.com) е ново перорално средство, което активира никотиновите рецептори в мозъка и по този начин намалява адикцията при пушачите, които се опитват да се откажат от цигарите.

Проучване показа, че за седем седмици varenicline помага на 48% да се въздържат от тютюнопушене спрямо успех от 7% до 10% на пластирите или дъвките, съдържащи никотин.

Прототипът на varenicline е създаден през 60-те години от съветски изследователи и представлява естествена хербална субстанция (цитизин).

Инхалиран, никотинът достига за 10 секунди до мозъка. Свързването му с никотиновите рецептори води до силно чувство за удоволствие – причина за адикцията към тази субстанция.