Децата са супердегустатори



01/11/2004
Децата често са придирчиви към предлаганата им храна на един или на друг етап от развитието си, като при около една четвърт от тях това може да се дължи на анатомична особеност – наличие на повече гъбовидни папили, а не просто на каприз, заяви д-р John Snyder, консултант по детска гастроентерология, по време на Националния конгрес на Американската академия по педиатрия (American Academy of Pediatrics – AAP, www.aap.org) през октомври в Сан Франциско (1). „Около 25% от хората имат повишена вкусова чувствителност към 6-n-пропилтиоурацил (PROP) и могат да бъдат категоризирани като „супердегустатори“. PROP има горчив вкус и се съдържа в храни, като карфиола, зелето, броколите, грейпфрутите... Супердегустаторите са описани през 1998 година в Annals of the New York Academy of Science и отново през 2000 година в Journal of American Dietetic Association (2, 3). Около 25% от общата популация са недегустатори - изобщо не усещат горчивия вкус на PROP. Около 50% имат средно вкусово усещане за PROP - усещат горчивината му, но недостатъчно, за да са им неприятни храните, които съдържат това вещество. „Супердегустаторите“ изпитват неохота към някои плодове и зеленчуци, както и към мазни и сладки храни. За тях плодовете и зеленчуците имат по-горчив вкус от нормалния. Кулинарната обработка на храните намалява до известна степен вкуса на PROP. Въпреки че степента на чувствителност към горчивия вкус е генетично предопределена, децата по-често в сравнение с възрастните хора са супердегустатори. Това предполага, че чувствителността към PROP намалява с годините. Супердегустаторите се срещат по-често сред жените, отколкото сред мъжете. По-малко супердегустатори има сред европеидната раса. Опитването на нови храни става по-лесно на възраст под 18 месеца, но дори и тогава това не е лека задача. Обикновено са необходими от 10 до 15 опита, докато детето склони да преглътне новата храна. По литературни данни, половината от децата между 18 и 23 месеца са злояди, което е част от нормалното развитие, смята д-р Snyder. Докато родителите на „злоядите деца“ често са загрижени за недостатъчния енергиен внос, според д-р Snyder по-скоро проблем представлява недостатъчно разнообразната им диета. Супердегустаторите предпочитат кулинарно обработени храни, които често са висококалорични и могат да доведат до затлъстяване. Те консумират по-малко плодове, зеленчуци и естествени плодови сокове от нормалните дегустатори и поради това са застрашени от недостатъчен внос на минерални вещества и витамини. (РК) Използвани източници: 1. Peck P. Nature not nurture is force driving some picky eaters. AAP 2004 National Conference & Exhibition: Session F170. Presented Oct. 9, 2004 www.medscape.com 2. Batoshuk L, et al. PROP (6-n-Propylthiouracil) Supertasters and the saltiness of NaCl. Ann NY Acad Sci 1998; 855: 793-796 www.nyas.org 3. Duffy VB, Batoshuk L, et al. Food acceptance and genetic variation in taste. Journal of the American Dietetic Association 2000; 100: 647-655 www.adajournal.org