Бременността е рисков фактор за „синдром на неспокойните крака“01/11/2004

Бременните жени са рискови за развитие или влошаване на „синдрома на неспокойните крака“ (restless legs syndrome – RLS) – двигателно нарушение, което засяга около 10% от населението*, показа проучване, публикувано през септември в Neurology, списанието на American Academy of Neurology (1, 2).

„Бременните, които най-често са засегнати от RLS са по-възрастни, имат ниски нива на серумно желязо и по-висока честота на безсъние и хъркане. Резултатите от проучването показват, че относително ниските запаси на желязо може би играят роля за RLS. Бързото възстановяване след раждане обаче, като че ли накланя везните повече към хормонални промени, отколкото към хипотеза за железен дефицит“, заяви д-р Mauro Manconi от Центъра за изследване нарушенията на съня (Sleep Disorders Center) в Vita-Salute University в Милано и един от авторите на проучването.

В проучването са включени 606 жени, които са изследвани преди раждането от двама специалисти по нарушения на съня. Пациентките с RLS са интервюирани отново на първия, третия и шестия месец след раждането. 161 (26%) от пациентките са били засегнати от RLS по време на бременността; 25% от тях са се оплаквали от симптоми на RLS веднъж седмично, а 15% – най-малко три пъти седмично.

Симптомите са били най-изразени около третия триместър (6-8 месец от бременността) и в повечето случаи са отзвучали след раждането. Шест месеца след раждането, само 5-6% от жените са се оплакали от симптоми на RLS. При пациентките с RLS са установени по-ниски стойности на желязото и хемоглобина и по-малък обем на еритроцитите. (ИТ)

* RLS засяга еднакво мъжете и жените. По-висока честота се наблюдава по време на бременност, при пациентите с хронична бъбречна недостатъчност и при случаите с фолатен или с железен дефицит. Състоянието може да се влоши при прием на трициклични антидепресанти, допаминергични антагонисти и антагонисти на обратното залавяне на серотонина.

Синоним: нощен миоклонус

Дефиниция: Нарушение на съня, което се характеризира с дискомфорт на краката, който отминава при често раздвижване (3)

Причини: Етиологията е неясна. Не се откриват съдови, ментални или неврологични нарушения, но заболяването може да се появи при някои периферни невропатии. Засяга най-често хора в средна възраст. Предполага се, че се дължи на нарушение в метаболизма на допамина или на желязото, което засяга гръбначния мозък. Симптомите могат да се задълбочат при стрес.

Критерии за диагноза на The International Restless Legs Syndrome Study Group (4, 5):

изтръпване, треперене или затопляне на краката (дисестезии)

необходимост от раздвижване на краката (моторна хиперактивност) по време на сън

влошаване на симптомите в покой и облекчаване при раздвижване

симптомите се засилват вечер и през нощта

Дисестезиите се утежняват вечерно време и през нощта (типично между 22 и 4 часа) и прогресират с времето; могат да продължат повече от един час. Временно облекчение настъпва при раздвижване, което е причина за моторната хиперактивност.

Лечение: палиативно. Топли бани, масажи или упражнения, които релаксират мускулите, могат да облекчат страданието. Pramipexole – допаминов агонист, е прилаган с успех при някои пациенти. Има данни, че фолиевата киселина също може да намали симптомите при пациенти с RLS, които имат фолатен дефицит. Заместителното лечение с желязосъдържащи препарати изглежда ефективно при случаите със серумен феритин под 45 мкг/л.

Прогноза: RLS не е опасно състояние, но нарушава съня и предизвиква дискомфорт на пациента. Поради това, често е наричан „крадец на съня“.

Използвани източници:

1. Manconi M., Govoni V., De Vito A., et al. Restless legs syndrome and pregnancy. Neurology 2004; 63: 1065-1069 http://www.neurology.org

2. Pregnancy is a risk factor for restless legs syndrome http://www.innovations-report.com

3. MedlinePlus Medical Encyclopedia http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/encyclopedia.html

4. Validation of the International Restless Legs Syndrome Study Group Rating Scale for restless legs syndrome: The International Restless Legs Syndrome Study Group: Sleep Med 2003; 4 (2): 121-132 http://www.sciencedirect.com

5. The International Restless Legs Syndrome Study Group: Restless legs syndrome rating scale http://www.kfshrc.edu.sa/mdp/doc/Restless%20Legs%20Syndrome%20Rating%20Scale.pdf