Алтернативи за лечение на косопад при жени01/11/2004

За правилния избор на терапия е необходима ранна консултация с дерматолог

Около 30 милиона жени в САЩ имат проблеми с косопада, заяви проф. Valerie Callender от Howard University на пресконференция на Американското дружество по дерматология през октомври (1). Загубата на коса води до понижено самочувствие, емоционални и социални проблеми и понижено качество на живот.

„В средна възраст около 40% от жените имат проблеми с косопада. Загубата на коса може да има силно негативно влияние, тъй като обществото отделя значително внимание на прическите и косата“, заяви проф. Callender. Този процес може да започне от 20-годишна възраст и засяга всички раси и етнически общности и в повечето случаи се дължи на генетично предразположение, което се унаследява и от двата пола.

Според проучвания, психологичните ефекти от загубата на коса са по-изразени при жените, отколкото при мъжете. Най-честите симптоми са чувство за малоценност, неспокойство и изолиране от околните. За разлика от мъжете, при които обикновено се наблюдава оплешивяване (alopecia androgenica) – разреждане и опадане на космите на капилициума от челото до вертекса, женският косопад се характеризира най-вече с изтъняване и дифузно разреждане на космите (effluvium telogenicum), които падат при ресане, спане или къпане.

Откриването на причините за косопада са от особено значение за правилната терапия. Необходими са правилно снета анамнеза от дерматолог, физикални и лабораторни изследвания, и в някои случаи дори биопсия от скалпа (последното представлява процедура под локална анестезия, при която се извършва микроскопско изследване).

Minoxidil – първо средство за лечение на женски косопад

Minoxidil се прилага локално, два пъти дневно, в продължение на поне четири месеца. Медикаментът подпомага запазването на космените фоликули и стимулира растежа на новите косми и се счита, че е ефективен в около 60% от случаите с женски тип косопад.

Това е единственото средство за стимулиране на космения растеж при жени, одобрено от FDA (2). Minoxidil (с търговско име Regaine на Upjohn Belgium) е регистриран за приложение и в България (3).

Трансплантация на коса

Трансплантацията на коса е друга алтернатива за лечението при жени с лека и средна форма на косопад. Представлява отстраняване на здрави космени фоликули от една част на скалпа и трансплантирането им в зона с нарушен космен растеж. Най-важното условие за успех е наличието на здрави участъци от коса. Въпреки, че процедурата е особено популярна при мъжете, тя се приема от все повече жени.

Поставяне на плитки и перуки е трета алтернатива за лечение при косопад. (ИТ)

Използвани източници:

1. Callender V. Options for women experiencing hair loss http://www.aad.org

2. Food and Drug Administration Center for drug evaluation and research http://www.fda.gov/cder/foi/anda/2001/75-839_Minoxidil.pdf

3. Изпълнителна агенция по лекарствата http://www.bda.bg/drugs/ti528.htm