КОЛЕГИУМ01/11/2016

Весела Коледа и честита Нова година!

Уважаеми колеги,

През 2016 година Европейското кардиологично дружество (ESC) публикува пет нови клинични ръководства за поведение, посветени на остра и хронична сърдечна недостатъчност, превенция на сърдечносъдовите заболявания, предсърдно мъждене, дислипидемия и кардиотоксичност при антинеопластична терапия!

Европейският кардиологичен конгрес в Рим отново постави рекорд по брой на участниците – около 35 000 кардиолози от повече от 150 страни. ESC представлява интересите на повече от 95 000 кардиолози. В него са структурирани 15 работни групи.

Като новоизбран член на ръководството на групата e-Cardiology, една от най-новите структури на ESC, ще работя в обширната област на електронно здравеопазване, мобилни апликации, комуникации в рамките на и между болниците, приложение на специализирани компютърни методи при обработването на сърдечносъдови образи, изкуствен интелект, сигнално моделиране, разработване на предсказващи модели…

През юни 2017 година във Виена, Австрия, ще се проведе конгреса на Eвропейската асоциация по сърдечен ритъм (EHRA) – EUROPACE-CARDIOSTIM. Четиридневното научно събитие ще е посветено на модерната елекрофизиология, на диагностиката и терапията на аритмиите и проводните нарушения http://www.escardio.org/Congresses-&-Events/EHRA-Europace-Cardiostim. През май, Прага ще бъде домакин на EuroCMR – конгреса на Европейската асоциация по сърдечносъдова образна диагностика (ЕACVI) http://www.escardio.org/Congresses-&-Events/EuroCMR.

В този брой на КардиоD можете да прочетете новостите от тазгодишния конгрес на ESC (всяка година ги отразяваме на страниците на списанието) и ръководството за превенция на сърдечносъдовите заболявания с фокус върху артериалната хипертония. Годишната среща на Европейското дружество по хипертония (ESH) ще се проведе през юни 2017 в Милано, Италия http://www.eshonline.org/meetingsevents/annual-meeting.

И не забравяйте да се абонирате за другото наше списание МД, което отразява новостите във всички области на медицината (с фокус върху свързаността между отделните медицински специалности). Абонирането става на тел. 02/822 04 18, имейл md@protos.bg или в най-близкия пощенски клон (каталожен номер 1475).

Приятно четене на Кардио D!

Покажете го и на колега