КОЛЕГИУМ01/09/2016

Уважаеми колеги,

Най-голямото кардиологично събитие в света - конгресът на Европейското кардиологично дружество (ESC - European Society of Cardiology) - се проведе тази година в Рим, Италия, независимо от земетресения и заплахи за тероризъм, с участието на рекорден брой (около 35 000) кардиолози от повече от 150 страни.

Конгресът беше открит от досегашния председател на ESC - Fausto Pinto, който отстъпи мястото си на новия председател - Jeroen Bax, 50-годишен датчанин - най-младият до момента кардиолог на тази позиция.

В последния ден на конгреса Папа Франциск посети конгресния център и благослови кардиологичната общност, заявявайки подкрепата си към научното развитие, но подчертавайки, че задаването на въпроси е от основно значение за разбирането на реалността и произхода на човека.

По време на конгреса бяха дискутирани четири нови клинични ръководства, посветени на сърдечна недостатъчност, превенция, предсърдно мъждене и дислипидемия. Обзори на първите две можете да прочетете в настоящия брой на списание Кардио D.

Екипът на Кардио D винаги е откликвал на предпочитанията на читателите. Затова продължаваме издаването на ехокариографска рубрика в списанието, като в този брой можете да се прочетете материал за ехокардиографска оценка на пациенти с пролапс на митралната клапа.

Приятно четене на Кардио D!

Моля, покажете го и на колега