КОЛЕГИУМ



01/11/2015

Уважаеми колеги,

Краят на всяка една година обикновено е време за равносметки. И, ако фокусът ни са сърдечносъдовите заболявания (ССЗ) в Европа, то можем да кажем, че те все още са на първо място като причина за смърт (повече от четири милиона смъртни случая годишно!), изпреварвайки два пъти злокачествените заболявания.

Положителна тенденция е същественото понижение на смъртността от ССЗ през последните 5-10 години, но все още има значителни различия по този показател между отделните европейски страни. За България броят на смъртните случаи в резултат на ССЗ е 1 332 на 100 000 население годишно при мъжете и 970 на 100 000 при жените, като страната ни вече не заема едно от челните места в черната статистика.

Тенденцията през последните 10 години е понижение на смъртността от ССЗ с 14% при мъжете и 18% при жените. Очакванатата продължителност на живота за България е 71 години за мъжете и 79 години за жените. Моето мнение е, че можем да оценим положителната тенденция в случая.

В четвъртия брой на списание Кардио D за 2015 година можете да четете новости от тазгодишния Европейски кардиологичен конгрес (втора част от най-интересното в научната програма на ESC’ 2015), обзор за оценка на клапни протези с помощта на ехокардиография, показания за магнитно резонансно изследване на сърцето при децата с вродени сърдечни пороци, как да лекуваме артериална хипертония над 80 години, роля на сърдечната честота в покой и на терапията с бета-блокер...

Допълнителна информация по всяка една от тези теми можете да намерите в нашия онлайн архив на www.spisaniemd.bg - най-голямата специализирана медицинска база данни на български език!

Представяме ви клиничен случай на ятрогенно причинена при проведена нефректомия артерио-венозна фистулa между дясна бъбречна артерия и долна празна вена. Той ще участва в нашия конкурс за най-интересен клиничен случай през 2015 година и ще се състезава за престижната награда - медицински учебник по избор на автора/авторите, която се осигурява за трета поредна година от фирма Servier. В първия ни брой през 2016 ще ви информираме кои са тазгодишните победители в конкурса - те ще бъдат избрани чрез гласуване на всеки един от нашите научни консултанти.

Ако желаете да публикувате свой интересен клиничен случай, моля свържете се с нас! Ние ще го направим достъпен за вашите колеги чрез страниците на списанието и онлайн на сайта: www.spisaniemd.bg/kd

Приятно четене на Кардио D!

Покажете го и на колега